Kipfilet met witte wijn, lente-ui en peterselie

Kipfilet met witte wijn, lente-ui en peterselie

voor 2 personen

  • 1 kipfilet
  • 1 eetl. olijfolie
  • 3 eetl. boter
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • handje peterselie, fijngesneden
  • ½ glas witte wijn

Van de filet viel het zachtje haasje al bijna af, dus dat sneed ik los.
De rest gaf ik twee of drie kerven in de lengterichting, waarna ik de filet mooi plat kon meppen, onder een plasticje.
Zout erop en even laten staan.
Ik verhitte de olie en een lepel boter in een passend koekenpannetje en bakte er het vlees rustig in, 3 minuten per kant.
Daarna ging het op een bord en mochten de uitjes het vet in voor een minuut, gevolgd door de peterselie en de wijn.
Nog een minuut later ging de resterende boter erbij, en een draai uit de pepermolen.
Lekker hoor.
Een variatie op die goede oude bereiding ‘à la Bercy’, naar verluid zo genoemd omdat aan de Quai de Bercy in Parijs ooit de wijn voor de stad verhandeld werd.

Erbij: puree van knolselder en aardappel, zonder melk, met uitbundig veel olijfolie en meer lente-ui.

Tip vanuit de nieuwsgroep NL-Culinair
Misschien nog te up-graden met kippendijfilet, waardoor ook nog het risico op "te droog" vrijwel nihil wordt.

Bron: Onno Kleyn

Terug