Kipfilet met gesmoorde groenten en aardappelgratin

Kipfilet met gesmoorde groenten en aardappelgratin

    • voor de gratin
  • 800 g aardappelen
  • 3 uien
  • olijfolie
  • 1 blokje kippenbouillon
  • ½ bosje verse salie
  • 10 cl slagroom of single cream
  • 30 g Parmezaanse kaas
    • voor de kipfilet
  • 4 kipfilets van 120 g elk
  • een paar takjes verse rozemarijn
  • 2 plakken gerookte doorregen bacon of gerookt ontbijtspek
  •  
    • voor de groenten
  • 200 g jonge preitjes
  • 200 g jonge bladspinazie
  • 200 g diepvriesdoperwten

Ingrediënten bij de hand.
Waterkoker klaar.
Ovengrill, op de hoogste stand.
Keukenmachine (met fijne snijplaat).
Middelgrote pan met deksel, op hoog vuur.
Grote braadslede met hoge rand, op hoog vuur.
Grote koekenpan, op matig hoog vuur.

Snijd de aardappelen in de keukenmachine, doe de schijfjes in de middelgrote pan, giet er voldoende kokend water bij om ze onder te zetten en leg er de deksel op.
Pel de uien, snijd ze in de keukenmachine in plakjes, doe ze met 2 eetlepels olie in de braadslede, verkruimel er het bouillonblokje over en strooi er een snuf peper en zout op.
Snipper er de salie bij, roer regelmatig, en giet er als het begint aan te koeken een scheutje water bij.
Leg de kipfilets op een groot stuk bakpapier, hussel ze met peper en zout en de naaldjes rozemarijn door elkaar, vouw het papier over de filets heen en sla ze plat met een deegroller tot een dikte van 1½ cm.
Leg ze met 1 eetlepel olie in de koekenpan, keer ze na 3 tot 4 minuten om en bak ze goudbruin en gaar.
Laat de aardappelschijfjes in een vergiet uitlekken, doe ze bij de uien, roer ze goed door elkaar en spreid ze in een egale laag uit.
Giet er de room bij, rasp er de Parmezaanse kaas over en zet de gratin boven in de oven onder de hete grill.
Snijd de preitjes in de lengte doormidden, spoel ze onder de koude kraan af en snijd ze in dunne plakjes.
Doe ze met 1 eetlepel olie in de lege pan op hoog vuur en roer regelmatig.
Snijd de bacon in fijne blokjes, doe ze in de koekenpan en schep ze regelmatig om.
Roer de spinazie en de erwten door de preitjes, schep ze als de blaadjes spinazie geslonken en de erwten zacht zijn op een plank of bord en leg er de kip en bacon op.
Serveer er de gratin bij.

Bron: Jamie Oliver
Gepubliceerd door: Natuurvlees.nl

Terug