Kip in witte wijnsaus - I

  • 4 kipfilets en 4 drumsticks (scharrelkip)
  • 4 takjes peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 1 kleine ui
  • olijfolie
  • 2 dl droge witte wijn
  • 1½ eetl.bloem
  • 12 cl crème fraîche
  • 1 bakje champignons

Oven voorverwarmen op 180 °C.
Knoflook klein snijden.
Sjajotjes en ui in stukken snijden.
Champignons in plakjes snijden.
Olie in pan verhitten en kip dichtschroeien en een paar minuten bakken.
Ovenschaal invetten en de kip in de ovenschaal leggen.
In het bakvet van de kip de sjalotjes en ui kort fruiten.
Champignons toevoegen en weer even bakken.
Wijn toevoegen en aan de kook brengen.
Ondertussen de bloem en crème fraîche mengen in kom.
Mengsel bij de wijn voegen en goed blijven roeren.
Peterselie en knoflook toevoegen.
Naar smaak peper toevoegen.
Saus over de kip schenken.
Schaal ca. 40 minuten in de oven zetten.
Serveren met uitgebreide salade en naar keuze pasta of aardappelen.
En natuurlijk een goed glas droge witte wijn.

Bron: Fam. Feenstra
Gepubliceerd door: Natuurvlees


Kip in witte wijnsaus - II

voor 6 personen

  • 2 eetl. olie
  • 60 g boter
  • 6 stukken kip
  • 1 kopje fijngehakte ui
  • 1 kopje fijngehakte bleekselderijstengels
  • 1 kopje fijngesneden worteltjes
  • 1 blik tomaten, 400 g
 
  • 1 blikje tomatenpuree, 150 g
  • 20 cl droge witte wijn
  • 2 kruidnagels
  • een snufje kaneel
  • 3 theel. zout
  • versgemalen peper
  • 350 g schelpjesmacaroni

Verhit de olie en de boter in een vuurvaste schaal en bak de stukken kip hierin rondom bruin.
Haal de stukken kip uit de schaal en leg ze opzij.
Bak de ui, de bleekselderij en de wortel, onder af en toe roeren, 5 minuten in het overgebleven braadvet.
Voeg er de tomaten, de tomatenpuree, de wijn en de kruiden bij, breng het geheel aan de kook en meng alles goed door elkaar.
Leg de stukken kip terug in de schaal, dek deze goed af en laat de kip in een matig warme oven van 160 - 170 °C in ± 1 uur gaar worden.
Kook intussen de macaroni in ruim water met wat zout beetgaar en laat deze goed uitlekken.
Breng de macaroni vlak voor het opdienen over op een flinke serveerschaal, leg de stukken kip erop en overgiet het geheel met de saus.

Bron: Astrid Veltman


Kip in witte wijnsaus - III

  • 50 g boter
  • 4 stukken kip
  • 1 ui
  • 4 stengels bleekselderij
  • 4 worteltjes
 
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 20 cl droge witte wijn
  • 1 kruidnagel
  • versgemalen peper
  • zout

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Wrijf de stukken kip in met peper en zout.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de stukken kip hierin rondom mooi bruin.
Snipper de ui fijn en snijd de selderij en de worteltjes in dunne plakjes.
Neem de stukken kip uit de pan en leg ze op een bord.
Bak de plakjes wortel en selderij en de gesnipperde ui 5 minuten in het overgebleven braadvet; roer af en toe.
Voeg dan de kruidnagel, de wijn en de inhoud van het blik gepelde tomaten toe met nog wat zout en peper.
Roer alles goed door elkaar.
Leg de stukken kip in een vuurvaste schaal, giet de saus erover, dek de schaal met een deksel af en zet hem in het midden van de oven.
Laat de kip in ± 45 minuten gaar worden.
Verwijder voor het serveren de kruidnagel.
Lekker met macaroni of rijst en vruchtencompote of een groene salade.

Bron: Astrid Veltman

Terug