Kip in witte wijn

  • 1 kip van 1½ kg
  • 150 g sjalotten, fijngehakt
  • 4 tenen natte (verse) knoflook of 2 tenen gewone knoflook, fijngehakt
  • 150 gr pancetta (of bacon), in reepjes
  • glas brandewijn (cognac, calvados)
  • ½ fles witte wijn
  • ½ l kippenbouillon
  • bouquet garni (tijm, peterselie, laurier)
  • 142 ml double cream
  • bosje peterselie, blad fijngehakt
  • 2 eetl. boter

Verhit de oven op 150 °C (hete lucht) of 130 °C (gas – stand 2).
Neem een kasserol en smoor de sjalot en knoflook in 1 eetlepel boter tot ze zacht worden.
Voeg de pancetta toe en bak door tot de sjalotten carameliseren.
Smelt ondertussen 1 eetlepel boter in een grote braadpan en braad de kip aan alle kanten bruin.
Breng de kip over naar de kasserol en leg 'm op het mengsel van sjalot enzovoorts.
Giet de sterke drank over de kip.
Laat het goed heet worden, zodat het begint te borrelen.
Steek met een lucifer de vlam erin (dus houd afstand, anders kost het uw haar).
Als de vlammen zijn gedoofd de wijn toevoegen en aan de kook brengen.
Giet de vloeistof over de kip.
Voeg de bouillon toe en het bouquet garni.
Doe het deksel op de pan, zet 'm in de oven en kook gedurende een uur tot gaar.
Haal de kip uit de pan.
Snijd 'm in 8 porties en houdt warm.
Kook het vocht in tot een derde.
Voeg de double cream en het gehakte peterselieblad toe.
Doe de kip terug en warm door en door op.

Opmerkingen
Kerntemperatuur meten met een kookthermometer.
In plaats van double cream kan natuurlijk ook kookroom of crème fraîche genomen worden.
De stukken kip zijn onder een getemperde grill warm gehouden dat vormt weer een beetje een knapperige korst.

Bron: BBC GoodFood
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug