Kip met in wijn gestoofde prei en tijm

Kip met in wijn gestoofde prei en tijm

  • 1 scharrelhoen
  • 2 tenen knoflook
  • 60 g kruidenboter
  • 1 citroen (gehalveerd)
  • 2 theel. zeezout
  • 5 dunne preien
  • 25 g boter
  • 8 g tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 12½ cl droge witte wijn

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de knoflook fijn.
Maak met een lepel wat ruimte tussen het vel en het vlees van de kip.
Begin aan de zijkanten net boven de poot en werk richting het borstbeen en naar achteren om een grote ruimte te creëren.
Vul met de kruidenboter.
Doe de citroenhelften in de holte van de kip.
Bestrooi de kip met peper en het zeezout en leg met de borst naar onderen in de ovenschaal.
Braad ca. 1 uur en 15 minuten in de oven.
Keer na 45 minuten.
Verwijder na 1 uur oventijd de onderkant en het donkergroene deel van de prei.
Snijd de prei in stukken van 3 cm, snijd de stukken in de lengte half in en spoel ze schoon onder koud stromend water.
Verhit de boter in een hapjespan en fruit de knoflook, tijm en het laurierblaadje  1 minuut.
Voeg de wijn toe en breng aan de kook.
Draai het vuur laag en voeg de prei, peper en eventueel zout toe.
Laat afgedekt 20 minuten op laag vuur stoven.
Neem ondertussen de kip uit de oven en laat afgedekt 15 minuten rusten.
Serveer de kip met de gestoofde prei.

Bron: Scharrelhoen

Terug