Kip met tuinkruiden

kip_tuinkruiden (3K)

  • 1 hele kip (1,4 kg), op kamertemperatuur
  • 2 sneetjes witbrood, zonder korst
  • 1 bakje platte peterselie (20 g), fijngesneden
 
  • 1 bakje bieslook (25 g), fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 125 g boter, op kamertemperatuur

Verwarm de oven voor op 175° C.
Verwijder het elastiek van de kip.
Bestrooi de kip met peper en zout.
Rooster het brood in de broodrooster.
Verkruimel en meng met de peterselie, bieslook, knoflook, 50 g boter en peper en zout.
Vul hiermee de holte van de kip.
Verhit 75 g boter in de braadpan en bak de kip in 10 minuten rondom goudbruin.
Zet de pan ca. 1½ uur in het midden van de oven.
Bedruip de kip elke 20 minuten met het bakvet.
Keer na 1 uur.
Controleer daarna regelmatig op gaarheid.
Neem de kip uit de oven, bedek met aluminiumfolie en laat 15 minuten rusten.
Lekker met gebakken aardappelen en gekookte bospeen.

Bron: Scheria


  • 1 panklare kip van ± 1½ kg
  • zout & peper
  • ½ theel. gemberpoeder
  • 250 g courgettes in blokjes
  • 500 g krieltjes
  • 250 g tomaten in blokjes
  • 250 g gehalveerde sperziebonen
  • 3 ongepelde teentjes knoflook
 
  • 1 eetl. olie
  • 2 eetl. fijngehakte peterselie
  • 2 theel. tijm
  • 2 theel. rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 eetl. kippenbouillon
  • een Römertopf

Leg de Römertopf 30 minuten in koud water.
Spoel de kip schoon en dep hem droog.
Wrijf de kip van buiten en van binnen in met zout, peper en gemberpoeder.
Verdeel de courgette, de krieltjes, de tomaat, de sperziebonen en de knoflook over de bodem van de Römertopf.
Wrijf de kip in met 1 eetlepel olie en bestrooi hem met kruiden.
Stop de kruidentakjes in de buikholte.
Leg de kip op de groenten in de schaal, schenk de bouillon erover en dek de schaal af.
Zet de Römertopf in het midden van de oven, stel de oven in op 180 °C en laat de kip in ± 1½ uur gaar worden.
Verwijder het deksel (pas op de stoom! en laat de kip onafgedekt in nog ± 15 minuten bruin worden.

Bron: Astrid Veltman

Terug