Kip in sherrysaus

  • 4 kippenbouten of -karbonaadjes
  • 4 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 ui, ragfijn gesnipperd
  • 1 blad laurier
  • 8 g zout
  • 25 cl droge sherry
  • 6 eetl. olijfolie
  • 25 cl slagroom

Doe de stukken kip met de knoflook en ui in een schaal waar ze krap naast elkaar in passen.
Duw het laurierblad ertussen.
Los het zout op in de sherry en giet die over de kip.
Dek af en laat koel marineren - een uur is al iets, een etmaal is beter.
Draai tussentijds nog eens om.
Vis de kip uit de marinade en dep hem droog.
Schep met een schuimspaan de ui en knoflook uit de marinade.
Verhit de olijfolie in een braadpan en braad er de kip in aan tot hij wat kleurt.
Doe de ui en knoflook erbij en bak door tot de knoflook goudgeel wordt.
Voeg nu 10 cl van de marinade toe, zet het vuur laag en dek af.
Laat 25 minuten garen.
Pas op, droogkoken mag beslist niet; doe er om dat te voorkomen desnoods weer wat marinade bij.
Haal de kip uit de pan en roer de room door het stoofvocht.
Zet het vuur hoger en laat bruisen tot het sausdikte heeft.

Eet met een gekookt aardappeltje.

Bron: Onno Kleyn

Terug