Kip piri piri - I

voor 4 flinke eters

  • 8 flinke kippendijen van onbesproken afkomst
  • 50 g magere spekreepjes
  • 4 chorizo-worstjes, elk worstje in 3 stukken stukken gesneden
  • 2 dl Noilly Prat
  • 250 g tomaten, ontveld, ontzield, ontpit *
  • 250 g winterwortel *
  • 250 g rode paprika *
  • 250 g rode ui, gesnipperd
  • 2 piri-piri pepertjes, naar (scherpe) smaak met of zonder zaadjes, fijngesneden
  • 3 knoflooktenen, gesnipperd
  • 1 eetl. gedroogde basilicum
  • 1 eetl. gedroogde tijm
  • zout en zwarte peper
  • sap van 1 limoen (droog de schil, zonder wit, voor andere bereidingen)
  • olijfolie
*) in stukjes gesneden

Meng 6 eetlepels olijfolie met de piri-piri pepertjes, knoflook, basilicum, tijm, zout, peper en limoensap.
Wrijf de kip hiermee stevig in en laat 2 uur intrekken.
Verhit een paar eetlepels olijfolie in een braadpan en bak de kippendijen rondom lichtbruin, neem ze uit de pan en houd ze apart.
Voeg wat nieuwe olie toe aan de olie die in de pan is overgebleven en bak hierin de spekreepjes, chorizo en fruit de groenten.
Doe de kip erbij en blus af met de Noilly Prat.
Leg het deksel op de pan en laat zachtjes ca. 1 ½ uur uur sudderen tot de kip helemaal gaar is, de laatste 30 minuten zonder deksel.
Serveer met rijst of pasta.
Als er geen piri piripepertjes voorhanden zijn neem dan Spaans pepertjes of piri-piri poeder.

Noot:
Er zijn voor kip piri-piri nogal wat recepten, dit is een recept van een vriendin met Portugese ouders, die wonen afwisselend 6 maanden in Nl. en in Portugal en blijven dus goed bekend met de Portugese keuken.
Ik raad je aan geen hele kip te nemen omdat de borststukken veel te droog worden door deze bereiding en maak het gerecht 1 dag van tevoren, dan trekken de smaken goed door.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Kip piri piri - II

voor 2 personen

  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine spaanse peper
  • sap van ½ citroen
  • 2 eetl. olie
  • 2 kippenbouten
  • 1 blik gepelde tomaat

Pers het teentje knoflook boven een schaal uit.
Maak de Spaanse peper schoon en verwijder de pitjes.
Snijd de peper klein en doe het bij de knoflook.
Voeg het citroensap, 1 eetlepel olie en wat zout toe.
Neem het vel van de kippenbouten en bestrijk de kip met het mengsel.
Laat dit 1 - 2 uur in de koelkast intrekken.
Verwarm de rest van de olie en bak de kip hierin bruin.
Voeg de tomaten met het vocht toe en stoof de kip in 50 minuten gaar.

Menusuggestie
Lekker met sperziebonen en couscous.

Bron: Voedingscentrum

Terug