Kip met morieljes - I

kip_morieljes (6K)

  • 30 g gedroogde morieljes
  • 4 kippenbouten
  • 2 sjalotjes, ragfijn gesnipperd
  • 2 x 25 g roomboter
  • 20 cl finosherry
  • 20 cl slagroom
  • 1 eidooier

Week de morieljes een kwartier of langer in warm water.
Zout de kip goed.
Fruit de sjalotten zachtjes aan in boter, tot ze glazig worden.
Voeg de kip en de wijn toe en sluit de pan.
Laat een kwartier garen.
Voeg een eetlepel of 4 paddestoelenweekvocht toe en laat nog een half uurtje sudderen.
Knijp de morieljes uit, verwijder de steeltjes, droog ze met papier en bak ze in de resterende boter zachtjes 3 minuten.
Haal de kip uit de pan.
Voeg de room en de morieljes toe, roer en kook iets in.
Haal van het vuur.
Roer de eidooier los met wat saus en meng dat bij de rest in de pan.
Verhit weer en roer.
Laat iets binden – niet meer koken! – en serveer.

Bron: Onno Kleyn


Kip met morieljes - II

Poulet fermier aux morilles

voor 6 personen

  • 1 kip, in 12 stukken
  • 50 g gedroogde morieljes
  • 50 g boter
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • peper & zout
  • bekertje crème fraîche
  • glas + ½ fles witte wijn

Met kip bedoelen we een echte, biologische, kip.
Kost meer, maar je hebt ook beduidend meer kip dan die arme drommels die bij de slager of in de supermarkt liggen.
De nacht ervoor de stukken kip marineren in de halve fles wijn.
Minstens een uur, liever twee, van tevoren de morieljes in een kom koud water in de week zetten.
Daarna laten uitdruipen, evt. wat uitknijpen met de hand.
Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 6).
Dep de stukken kip met keukenpapier droog.
Wrijf ze in met peper en zout.
Neem de braadpan en smelt op laag vuur de boter.
Doe de stukken kip in de pan, doe de gesnipperde sjalotten en knoflook erbij en leg het deksel erop.
Doe koud water of ijsblokjes in het deksel.
Zet de pan in de oven.
Laat het daar ongeveer een uur staan, afhankelijk van de stevigheid en grootte van de stukken kip.
Haal de pan uit de oven, doe het glas wijn, de morieljes en de crème fraîche erbij.
Zet de pan – zonder deksel – op zeer laag vuur en reduceer de saus in een minuut of tien.
Keer de stukken kip af en toe.
Breng de saus op smaak met peper & zout.

Bron: website Le Creuset e.a.
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug