Kip met mandarijnensaus - I

  • 4 stuks kippenborst
  • peper
  • zout
  • ½ eetl. grove mosterd
  • ¼ l blik mandarijntjes
  • 1½ eetl. boter/margarine
  • 50 g ontbijtspek
  • 1 kopje kippenboullion
  • ½ dl droge witte vermout
  • 1 eetl. tomatenketchup
  • 1 eetl. gembernat
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetl. slagroom

Kip inwrijven met peper en mosterd.
30 minuten laten intrekken.
In braadpan boter smelten.
Spek ca. 2 minuten bakken.
Kip toevoegen en snel rondom bruinbakken.
Spek en kip er uit halen.
Overtollig vet uit pan schenken.
In zelfde pan boullion en vermout doen.
Tot de helft laten inkoken.

Toevoegen: gesneden mandarijnjes, 3 eetlepels mandarijnensap, tomatenketchup en gembernat.
Knoflook pellen en erboven uitpersen.
Door elkaar mengen.
Kip en spek terugdoen in de pan.
Met deksel op pan 10 minuten zachtjes laten stoven.
Schaal voorverwarmen.
Kip en spek op warne schaal leggen.
Slagroom door stoofvocht roeren en 2 minuten verwarmen.
Op smaak brengen met zout, peper, (eventueel vermout).
Beetje over de kip schenken rest in juskom doen.
Garneren met rest van mandarijntjes.

Bron: Allerhande


Kip met mandarijnensaus - II

Kip in mandarijnen saus

  • kip
  • glas mandarijnensap
  • mandarijnen stukjes (een paar voor decoratie)
  • 3 theel. suiker
  • 3 theel. sojasaus
  • bloem
  • boter (roomboter)
  • zout
  • peper
  • 2 kruidnagels

Alvorens de kip in meel te wentelen doe er naar smaak zout & peper op.
Bak de kip vervolgens in boter mooi goudbruin.
Laag vuur zodat de kip mals blijft.
Neem de kip uit de pan zodra die gaar is en leg apart voor later.
Doe vervolgens de suiker bij de saus die nog in de pan zit en kook dit geheel op een laag vuur zolang totdat de boter en de suiker zich vermengt hebben en er een zoete gekarameliseerde aroma vrijkomt.
Dan leg de kip weer terug in de pan, voeg het mandarijnensap, kruidnagels en sojasaus in de pan erbij.
Laat dit geheel een half uur op een laag vuur pruttelen totdat er een dikke saus overblijft.
Vis de kruidnagels vóór het opdienen eruit.
Opdienen met de stukjes mandarijn als decoratie.

Bron: Spaanse Winkel

Terug