Kip met honing en mosterd, rozemarijnjus en aardappelen met blauwgeaderde kaas

kip_honing_mosterd (1K)

  • 2 kippen, gehalveerd
  • 8 grote aardappelen, geschild
  • Chinese broccoli of raab broccoli
  • 1 dl witte wijn
  • 2½ dl bruine kippenfond
  • 2 dl room
  • 3 takken rozemarijn
  • 3 eetl. blauwgeaderde kaas
  • 2 eetl. gember
  • 2 eetl. olijf olie
  • 2 eetl. soja
  • 2 eetl. boter
  • honing
  • Dijon mosterd
  • klontje boter
  • zwarte peper
  • peper
  • zout

Verwarm de oven op 180 °C.
Kruid de halve kippen met peper en zout, wrijf goed in met mosterd en besprenkel lichtjes met wat honing.
Schuif in de warme oven en laat ongeveer 20 minuten goudbruin bakken.
Neem de stukken kip uit de pan en houd warm.
Deglaceer de braadpan met bruine kippenfond, witte wijn en een paar takken rozemarijn.
Laat inkoken en werk op met 1eetlepel boter.
Kook de aardappelen in gezouten water.
Giet af en laat goed drogen.
Plet de aardappelen en meng met de room, kaas, peper en zout.
Houd warm.
Kook de broccoli beetgaar in kokend gezouten water en laat afkoelen in ijswater.
Verwarm de olijfolie zachtjes in een pan met de gember en laat even trekken.
Verhoog het vuur en bak de broccoli, voeg 1 eetlepel boter en tenslotte de soja saus toe.
Laat even samentrekken.
Serveer de kip op de broccoli, overgiet met de saus en geef er de aardappelpuree bij.

voor de bruine kippenfond:

  • 2 kippenkarkassen
  • 1 dl witte wijn
  • 2 l water
  • 2 uien, grof gehakt
  • 4 stengels selder, grof gehakt
  • 3 wortels, grof gehakt
  • ½ prei grof gehakt
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 2 eetl. tomaat in blokjes gesneden
  • 1 eetl. witte peperkorrels
  • rozemarijn
  • laurier

Bruin de karkassen in een hete oven.
Smeer 2 eetlepels tomatenpuree over de karkassen en voeg de groenten toe.
Laat alles nog even kleuren in de oven.
Leg de gekleurde karkassen en groenten in een grote ketel en vul aan met water.
Deglaceer de braadpan grondig met de witte wijn, voeg bij de fond.
Breng aan de kook en laat zachtjes verder sudderen, onafgedekt voor een 4-tal uren.
Schuim regelmatig af.
Zeef en kook verder in tot een halve liter fond.
Kan bewaard worden in de koelkast voor een 4-tal dagen, of tot 2 maanden in de diepvries.

Bron: KIP lekker

Terug