Gebraden kip met honing en amandel

kip_honing_amandel (3K)

  • 1 grote kip
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 g gedroogde ham
  • 100 g geschaafde amandelen
  • 100 g champignons
  • 100 g Bekegemse eendenlever
  • piment d’espelette of cayennepeper
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 citroen
  • 2 eetl. vloeibare honing
  • 2 ontvelde en ontpitte trostomaten
  • olijfolie
  • 1 krop andijvie
  • ciderazijn
  • aardappelzetmeel
  • boter
  • peper en zout
    • voor de flans van aardappel:
  • 400 g gekookte aardappelen
  • 2 eieren
  • 1 pakje beukenzwammen
  • 1 dl room
  • 100 g ovengebakken spek
  • boter
  • peper en zout

Stoof voor de vulling de gesnipperde sjalot en look aan in olijfolie.
Voeg de geschaafde amandelen en de gesneden champignons toe en laat nog even stoven.
Doe er de gesneden ham bij en haal van het vuur.
Doe alles in de keukenrobot.
Voeg de eendenlever toe en kruid met peper, zout en piment d’espelette.
Mix even, maar niet te glad.
De vulling mag wat structuur hebben.
Snijd met een lang scherp mes de kip onder het vel om het wat los te maken.
Zorg ervoor dat je het vel niet doorprikt.
Doe dit op de twee helften van de borst en op de bouten.
Doe de vulling in een spuitzak en spuit het onder het vel.
Je zult merken dat de kip serieus aan omvang zal winnen.
Kruid de kip met peper en zout en kleur goudbruin in hete boter.
Leg de kip vervolgens op zijn rug in een ovenschaal.
Strooi er fijngesneden rozemarijn overheen en bestrijk de borsten met honing.
Haal met een dunschiller de schil van de citroen en leg ook deze bij de kip, samen met de tomaten.
Bak de kip ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 150 °C.
Als het vocht dat eruit loopt helder is, dan is de kip gaar.
Maak intussen de flans van aardappel klaar.
Bak daarvoor de gesneden beukenzwammen aan in boter, kruid met peper en zout.
Prak de aardappelen, meng er de room en de eieren door.
Voeg het in stukjes gesneden ovengebakken spek en de paddestoelen toe.
Doe het mengsel in beboterde individuele ovenvormpjes en bak ze goudbruin in de oven bij de kip.
Snipper de andijvie heel fijn en breng op smaak met het sap van een halve citroen, olijfolie, peper en zout.
Haal de kip uit de oven en laat rusten.
Werk het braadvocht met de tomaten op met enkele druppels ciderazijn en bind met aardappelzetmeel.

Bron: KIP lekker

Terug