Kip met groene asperges-shiitake risotto

kip_asperges (1K)

  • 2 kippen
  • 400 g Arborio rijst
  • 100 g shiitake
  • 80 g boter
  • 1 bos groene asperges
  • ½ l water
  • ½ l kippenbouillon
  • 1 ui, fijngesneden
  • een scheut room
  • Parmesan
  • olijfolie
  • verse tijm
  • versgemalen zwarte peper
  • peper en zout

Verwarm de oven op 180 °C.
Snijd de filets met vleugel en de bouten van de karkas.
Kruid met peper en zout.
Schik het vlees in een ovenschaal, verdeel 40 g boter over de kipstukken.
Bak mooi goudgeel en gaar.
Stoof de ui in de rest van de boter, voeg de rijst toe en laat enkele minuten mee stoven tot hij glazig wordt.
Voeg een pollepel bouillon toe, en laat zonder roeren mooi inkoken alvorens nog een pollepel toe te voegen en nogmaals die stap te herhalen tot de bouillon volledig toegevoegd is.
Kruid met wat tijm.
Laat afkoelen.
Snijd de shiitake fijn en bak in wat olijfolie, kruid met peper en zout.
Bereid de groene asperges: breek ongeveer 1 cm van de voet, het hardste gedeelte, en schil tot halverwege.
Blancheer in kokend gezouten water (+/- 4 minuten) en koel in ijswater.
Warm de rijst terug op met wat room, kruid met Parmesan, zwarte peper en eventueel nog wat zout.
Voeg de gesauteerde shiitake en geblancheerde asperges toe.
Lepel wat risotto op het bord, schik de kip erop en werk af met wat gemalen Parmesan en een takje verse tijm, eventueel wat resterende shiitake en groene aspergepunten.

Tip
De risotto niet te droog opdienen en te gaar laten worden.

Bron: KIP lekker

Terug