Kip met citroenblad en amandelen

  • 4 stukken kip, bout, karbonaadjes,
    wat je wilt, maar geen filet
  • 2 eetl. kurkuma (geelwortel)
  • olijfolie
  • 1 citroen
  • 50 g blanke amandelen
  • 1 flinke ui, zeer grof gesneden
  • 200 g kippenlever, in stukken
  • 2 cm verse gember, in dunne plakjes
  • 3 tenen knoflook, geplet
  • ½ rode peper, gesneden
  • 10 blaadjes citroenblad (jeruk purut), toko
  • 4 smaaktomaten, in kwarten
  • stuk of 12 zwarte olijven

Verwarm de oven aan op 180 °C.
Zout de stukken kip en wrijf ze in met 1 eetlepel kurkuma.
Doe ze in een ovenschaal en zet 10 minuten weg.
Giet er dan een straaltje olie over en bak de kip 45 minuten in de oven.
Draai af en toe om.
Trek met een dunschiller gezellige repen van de citroen en pers één helft uit.
Bak de amandelen in een koekenpannetje in een drupje olie tot ze kleuren.
Fruit de ui even in een scheut olie en voeg de kippenlevers, de gember en de knoflook erbij.
Bak op niet te hoog vuur een minuut of drie.
Voeg de rode peper, citroenblad, citroensap, tomaten en de resterende kurkuma toe.
Dek af en laat op een laag vuur nog 2 minuten smoren.
Draai het vuur uit, doe de olijven erbij en bewaar.
Warm het weer eventjes op als de kip klaar is en serveer het een met het ander.
Erbij: rijst.

Bron: Onno Kleyn

Terug