Kip met cashewnoten – I

  • 500 g kipfilet
  • 3 eetl. sojasaus
  • 1 theel. rijstwijn
  • snuf suiker
  • snuf zout
  • 3 gedroogde paddestoelen
  • olie
  • 4 dunne plakjes verse gember
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 100 g geroosterde cashewnoten

Snijd de kipfilet in blokjes.
Maak van twee eetlepels van de sojasaus (gebruik lichte, Japanse, en geen donkere (Indonesische) ketjap) de rijstwijn (als u dat niet kunt krijgen, kan het ook met droge sherry), zout & peper een marinade en marineer de kipblokjes daar minimaal 30 minuten in.
Ondertussen kunt u de paprika schoonmaken (zaadlijsten verwijderen, snijden in stukjes van 2 - 3 cm.) de knoflook persen, de paddestoelen goed ontdoen van zand (het welwater gebruiken we later nog, dus daar mag geen zand inzitten) en in warm water wellen (20 minuten minimaal).
Na het wellen van de paddestoelen deze uitknijpen (vocht eruit) en in plakjes snijden.
Harde stelen weggooien, maar het welwater bewaren.
Verhit de wok met één eetlepel olie, de gember toevoegen en roerbakken tot deze begint te geuren.
Kipfilet toevoegen en enkele minuten roerbakken, tot ze bruin worden.
Kip uit de wok halen voordat ze helemaal gaar is, en even apart zetten (dek wel af).
Wok schoonvegen (keukenpapier) en de rest van de olie verhitten.
Knoflook roerbakken tot de geur loskomt.
Paddestoelen en paprikastukjes toevoegen en even (ongeveer 1 - 2 minuten) blijven roerbakken.
Twee eetlepels van het welwater van de paddestoelen toevoegen en laten bakken tot het water is verdampt.
De kip weer toevoegen, sojasaus en cashewnoten toevoegen en roerbakken tot de kip goed gaar is.
Serveren met witte rijst.

Gepubliceerd door: PM3 Receptensite


Kip met cashewnoten – II

  • olie
  • 250 g kipfilet, in reepjes of blokjes
  • 1 cm verse gember, fijngehakt
  • 1 rode peper, gesnipperd
    (zonder zaad = minder pittig)
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 50 g cashewnoten
  • 8 minimaïsjes, in stukjes
  • 1 rode ui, in flinters
  • 2 lente-uien, in stukjes
  • 2 rode puntpaprika's
  • 200 g broccoliroosjes, in heel kleine stukjes
  • 4 eetl. oestersaus

Verhit een scheut olie en roerbak er de kip in tot hij gaar is; dat duurt een minuut of 3, 4.
Haal uit de pan en bewaar.
Bak in het achtergebleven vet de gember, chili en knoflook tot de knoflook kleurt.
Voeg de cashews, minimaïs, rode ui, lente-ui, paprika, broccoli en wat zout toe en bak nog 2 minuten op hoog vuur.
Draai dan het vuur laag, roer de oestersaus door de groenten, dek af met een deksel en laat 5 minuten doorgaren.
Meng de kip door de groenten en warm even door.
Eet met pandanrijst.

Bron: Onno Kleyn


Kip met cashewnoten – III

Kip met cashewnoten

  • 300 g pandanrijst
  • 150 g ongezouten cashewnoten
  • 2 eetl. olie
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, in ringen
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 500 g kipfilet, in reepjes
  • 2 rode paprika's, in reepjes
  • 4 lente-uitjes, in ringen
  • 3 eetl. sojasaus
  • 1 eetl. vissaus (optioneel)

Kook de pandanrijst in een pan met ruim kokend water.
Breng opnieuw aan de kook en laat de rijst 10 minuten doorkoken.
Neem de pan van de warmtebron en giet de rijst af.
Laat de rijst nog 10 minuten staan met de deksel op de pan.
Schep de rijst voor het serveren nog even om.
Rooster de cashewnoten 2 minuten in een droge koekenpan en laat het afkoelen op een bord.
Verhit de olie in een wok en fruit de knoflook 2 minuten.
Voeg de rode peper en de ui toe, fruit 2 minuten.
Voeg de kip toe en roebak op hoog vuur 3 minuten.
Voeg de paprika, lente-ui, sojasaus en de vissaus toe en roerbak nog 2 minuten.
Schep de cashewnoten erdoor en breng eventueel op smaak met wat zout.
Verdeel de rijst over 4 kommen en serveer met de kip.

Bron: Lassie

Terug