Kip met bier

kip_bier (3K)

  • 1 waardige kip, in stukken
  • 25 g roomboter
  • 3 sjalotjes, in dunne plakjes
  • 1 flesje bier (ik nam Val Dieu Blonde)
  • 1 ui, bestoken met 1 kruidnagel
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takken tijm
  • 12½ cl crème fraîche
  • 30 gram boter en 30 gram bloem
  • handvol vers gehakte peterselie

zout & peper de stukken kip en braad ze in de boter aan in een brede braadpan, samen met de sjalotten.
Giet er het bier bij, maar hou een piepklein drupje achter (dat gaat vanzelf, door het schuim).
Voeg de bestoken ui, de laurier en tijm toe en laat een half uur stoven met het deksel op de pan.
Doe er dan de room bij, roer en laat verder zonder deksel nog een kwartier sudderen tot de saus wat ingedikt is.
Haal de kip uit de pan en hou hem warm onder aluminiumfolie.
Prak de boter en de bloem grondig door elkaar en doe die bij de saus.
Laat al roerend binden en nog 2 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg het drupje bier erbij, voeg kip en saus bij elkaar en bestrooi met de peterselie.

Erbij: bodems bier uit wijnglazen.
Of koele Beaujolais.

Bron: Onno Kleyn

Terug