Kip met 40 teentjes knoflook

kip_40_knoflook2 (3K)
Dit recept lijkt ingewikkeld maar is eigenlijk heel eenvoudig.
De kip braadt in de oven, weinig werk, superkip!
Koop een lekkere biologische kip, of zelfs een Bresse-kip.

  • 1 kip van goede kwaliteit
  • 1 bosje platte peterselie
  • verse tijm
  • basilicum
  • rozemarijn
  • laurierblad
  • 1 dl olijfolie
  • 1 citroen
  • 40 teentjes gerookte knoflook mét schil
  • 500 g bloem

Neem een vuurvaste pan met deksel, die in de oven kan.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bundel een deel van de kruiden en stop dat samen met de citroen in de kip.
Giet de olijfolie in de pan, schik de veertig teentjes knoflook erin en voeg nog een paar eetlepels gehakte kruiden toe.
Roer alles even door en leg de kip op de kruiden.

kip_40_knoflook1 (2K)

Maak van ongeveer 500 gram bloem, een beetje water en wat olie een mooi soepel deeg.
Sluit de deksel van de pan en 'plak' het deksel dicht met het deeg.
De bedoeling hiervan is dat er geen lucht, in of uit, de pan kan.
Alle geuren en smaken blijven in de pan.
Zet de pan zo, afhankelijk van de grootte van de kip, ongeveer 1½ tot 2 uur in de oven.

Op het laatst van de braadtijd wil de deegkorst nog wel eens een scheurtje vertonen.
Dat maakt dat de kip een klein beetje bruin wordt.
Na 1½ uur of, als je een erg grote kip hebt, 2 uur, mag de pan uit de oven.
Tik de deegrand stuk en open de deksel.
Een werkelijk kostelijk aroma van citroen, knoflook en kruiden komt je tegemoet.
Open de pan aan tafel en snijd dan de kip in delen.
Eet deze kip met de teentjes knoflook, aardappel en wat salade of gestoofde tomaatjes.

De knoflookteentjes zijn nu supergaar.
Druk de knoflookpulp gewoon met een vork uit het schilletje.
Op een aardappeltje met een beetje van de olie uit de pan, heerlijk . . .

kip_40_knoflook3 (3K)

Bron: Ellen Bouckaert
Gepubliceerd door: Smokey Al

Terug