Honing-citroenkip met worteltjes

Honing-citroenkip met worteltjes

voor 4 - 6 personen

  • 1 grote (biologische) kip
  • 2 theel. zout
  • 8 eetl. romige bloesem- of klaverhoning
  • 8 eetl. vers citroensap
  • 4 eetl. olijfolie
  • blaadjes van een paar takjes tijm
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1 glas droge witte wijn
    • worteltjes
  • 500 g wortels, geschrapt en in staafjes
  • 50 g roomboter
  • 2 eetl. vloeibare bloesemhoning of oranjebloesemhoning
  • 5 cl kraanwater
  • fijngehakte peterselie en wat citroen- of sinaasappelrasp (optioneel)

Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Zorg ervoor dat je bakplaten en roosters hebt verwijderd om plaats te maken voor de kip.
Strooi 1 theelepel zout in de buikholte en duw het lege blik erin.
Plaats de kip in de braadslee.
Meng de honing, het citroensap, de olie, de rest van het zout en zwarte peper naar smaak.
Wrijf de kip hiermee in.
Bestrooi met tijm en citroenrasp.
Braad de kip 1 uur in de oven, tot-ie gaar is en het vel goudkleurig en krokant.
Neem de kip voorzichtig uit de braadslee.
Voeg de witte wijn toe aan het braadvocht.
Kook er een saus van.

Voor de worteltjes
Doe de wortelstaafjes, boter, honing, het water en wat zout in een pan met dikke bodem op hoog vuur.
Als de vloeistof begint te koken, draai je het vuur laag en leg je het deksel op de pan.
Laat 10 – 12 minuten zacht koken.
Schud om de paar minuten (of roer) om aanbakken te voorkomen.
Serveer de honingworteltjes met gehakte peterselie, citroen- of sinaasappelrasp en wat versgemalen peper: extra fraai!

Gepubliceerd door: VLAM - Lekker van bij ons

Terug