Hoenderbout met groentes

Parelhoen met tijm en groenten: bleekselderij, wortel, pastinaak en lekker kleine courgettes.
Wie geen parelhoen kan krijgen, neemt kip.
Maar wel bouten of dijen of kipkarbonaden of hoe ze het verder noemen - geen filet.

  • 3 stengels bleekselderij
  • 250 g winterwortel
  • 250 g pastinaak
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 4 kippen- of parelhoenbouten
  • 2 eetl. roomboter
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 teen knoflook, geplet
  • ½ glas witte wijn
  • 2 dl gevogeltefond
  • takjes tijm

Snijd de groenten in stukjes ter grootte van een dobbelsteen en snipper de ui vrij grof.
Houd de wortel en selder apart van de pastinaak en courgette.
Zout de boutjes stevig.
Kies een brede braadpan of koekenpan waar de bouten naast elkaar in passen.
Verhit de boter en de olie en braad de bouten aan voor een kleurtje.
Haal ze uit de pan en doe de knoflook, ui, wortel en selder in de pan.
Fruit even aan en blus dan met de wijn.
Laat bruisen en doe dan de fond, de bouten en de tijm erbij.
Dek af en laat op laag vuur 20 minuten sudderen.
Voeg dan de courgette en pastinaak toe en laat die afgedekt nog 10 minuten meegaren.
Controleer op smaak.
Eet stokbrood met een goede korst; piep het zonodig even op.

Bron: Onno Kleyn

Terug