Gong bao ji ding, Kip met pinda's

  • 2 kipfilets, ongeveer 300 g
  • 3 tenen knoflook en een vergelijkbare hoeveelheid verse gemberwortel
  • 5 bosuitjes
  • 2 eetl. pinda olie
  • 3 rode pepers (of groene als je een iets mildere variant kiest)
  • 1 eetl. sechuan pepertjes (gedroogde rode peperkorrels)
  • 150 gram grote ongezouten geroosterde pinda's. (⅔ cup...)
    • Marinade:
  • ½ theel. zout
  • 2 theel. 'light' sojasaus
  • 1 theel. rijstwijn of droge sherry
  • 2.5 theel. maizena
  • 1 eetl. water
    • Saus:
  • 3 theel. suiker
  • 1 theel. maizena
  • 1 theel. 'dark' sojasaus
  • 1 theel. 'light' sojasaus
  • 3 theel. Chinkiang of zwarte chinese azijn
  • 1 theel. semsamolie
  • 1 eetl. water

Snijd de kip in gelijke blokjes van ruim 1 bij 1 cm.
Doe in een schaal en voeg de marinade-ingerediënten erbij.
Laat enige tijd marineren.
Pel de knoflook en de gember en hak ze fijn.
Snijd de bosuitjes in stukjes, zo lang als hun diameter (ongeveer gelijk aan de kipstukjes).
Snijd de chilipepers doormidden en verwijder de zaadlijsten.
Snipper de chilipepers vervolgens.
Doe de saus-ingrediënten in een kom en vermeng goed.
Doe de pinda olie in een wok en verhit goed.
Voeg aan de hete olie de chilipepers en de sechuan pepers toe, tot ze krokant gebakken zijn, maar niet verbrand!
Voeg snel de kip toe en roerbak op hoog vuur tot de kipblokjes niet meer aan elkaar plakken.
Voeg dan de knoflook, gember en bosui toe en roerbak nog enige minuten tot de kip goed gaar is (test 1 groot blokje).
Roer nog even door het sausmengsel en voeg het toe aan de wok, onder voortdurend roeren.
Zodra de saus dik en glimmend is, voeg de pinda's toe, warm even mee en serveer onmiddellijk.

Jacco Konijn

Terug