“Goldene Jouch”

  • 2 - 2½ kg soepkip
  • 1 kop klein gesneden wortelen
  • 1 ui
  • 1 knolselderij (kan ook zonder)
  • soepgroente
  • indien enigszins mogelijk ook verse dille erbij
  • zout

De kip wordt goed schoon gemaakt en gewassen en in vrij grote stukken gesneden.
Ook hart en maag worden opengesneden, schoon gemaakt en gewassen.
Met licht gezouten water (de vloeistof kookt in de loop van de uren nog in en wordt daardoor meer geconcentreerd) ruim bedekken en koken.
In het begin de naar boven komende kleine vleesbestanddelen en het schuim zorgvuldig afscheppen.
Er zijn wel mensen, die beweren, dat men daarmee de soep berooft van waardevolle eiwitten en zouten.
Maar dat wordt betwijfeld.
En in elk geval lukt de “jouch” alleen zo volmaakt.
Intussen heeft men de soepgroente en de kruiden klaargemaakt en doet men ze erbij.
De soep moet twee ~ drie uur koken, tot de kip heel zacht is.
Men serveert ze met fijne noedels of meelballetjes.
De noedels zal men tegenwoordig in het algemeen gewoon in de winkel kopen.
Maar lekkerder zijn ze, als men ze zelf klaarmaakt.

Terug