Gestoomde kipfilet gevuld met kippenlever met een paddestoelensaus

  • 4 kipfilets van onbesproken afkomst
  • 200 g kippenlevers, schoongemaakt en gedroogd
  • zout & peper
  • 25 g boter
  • 150 g paddestoelen naar keuze, schoon, droog, zonder steeltjes in stukjes van ca. 1 ½ cm. gesneden
  • 1 eetl. persilladekruiden
  • 450 g uitgelekte gesneden bladspinazie (diepvries)
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngesnipperd
  • 25 g boter
voor de saus:
  • 150 gram gemengde paddestoelen
  • 2 dl. room
  • 50 gram boter
  • zout & peper

Leg de filets tussen huishoudfolie en sla ze plat tot ze de dikte hebben van een halve centimeter, bestrooi ze met zout & peper.
Bak de paddestoelen op hoog vuur in 25 gram boter tot ze geen vocht meer loslaten.
Strooi er tijdens het bakken persilladekruiden en peper uit de molen over, schep ze uit de pan.
Bak in dezelfde boter de kippenlevertjes gedurende 3 minuten, strooi er zout & peper over, snijd ze in plakjes.
Verdeel paddestoelen en kippenlever over de kipfilets en rol de filets strak op.
Wikkel de rolletjes in aluminiumfolie en draai het folie aan de zijkanten goed dicht als een toffee.
Leg de pakketjes in de stoompan gevuld met kokend water en stoom ze gaar in ca. 10 minuten.
Verwijder zo nodig de stelen (bewaren voor bouillon of fond, vriezer) en was de paddestoelen.
Laat ze goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
Snijd de paddestoelen in stukjes van ± 1 ½ cm.
Breng de room aan de kook en voeg de paddestoelen toe.
Laat de room tot de helft inkoken terwijl de paddestoelen gaar worden.
Breng de saus op smaak met peper en zout en monteer de saus met 50 gram boter.
Verhit 25 gram boter in een pan, zet hierin de sjalot en knoflook aan tot ze glazig zijn.
Voeg de spinazie toe en smoor ze in 1 minuut gaar, breng op smaak met peper en zout.

Presentatie:
Verdeel de spinazie over het midden van 4 voorverwarmde borden.
Snijd elk kiprolletje in schuine tranches en leg ze op de spinazie.
Lepel 2 eetlepels saus over de kipfilet en schenk de rest om het gerecht heen.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug