Gestoofde kippenbouten uit Nederlands Indië

kippenbouten_gestoofd (2K)

  • 4 kippenbouten
  • peper en zout
  • 2 eetl. arachide olie
  • 1 ui in ringen gesneden
  • 2 fijngesneden teentjes knoflook
  • 2 eetl. sojasaus
  • 1 eetl. honing
  • ½ l kippenbouillon
  • 1 theel. gemberpoeder of
    1 eetl. gembersiroop
  • 5 lente uitjes (diagonaal gesneden)
  • 10 champignons in vieren gesneden
  • 1000 g kant en klare nasi goreng
  • 2 komkommers
  • 1 schepje suiker
  • 2 x ½ theel. kerriepoeder
  • 3 eetl. blanke azijn

Halveer de kippenbouten met een scherp mes en kruid ze met peper en zout.
Verhit de olie in een ovenbestendige braadpan en braad hierin de kipstukken aan alle kanten goudbruin.
Neem ze uit de pan en houd ze even apart.
In de braadjus de uiringen samen met de knoflook licht aanbakken.
Bestrooi deze met een ½ theelepel kerriepoeder.
Hierna de champignons, lente ui en gember toevoegen.
Afblussen met de bouillon en de sojasaus en voeg als laatste de honing er aan toe.
Het geheel aan de kook brengen en afsluiten met een deksel.
In een voorverwarmde oven op 180º C in ca. 20 minuten laten garen.
In de tussentijd de komkommers snijden in staafjes van 5 cm lengte en 1,5 cm dikte.
De azijn met de suiker en een ½ theelepel kerriepoeder aan de kook brengen en over de komkommerstaafjes gieten.
Licht kruiden met peper en zout en goed door elkaar mengen.
In de koelkast laten doortrekken tot gebruik.
De nasi goreng in de magnetron of in een koekenpan opwarmen.
De kipstukken uit de saus nemen en in een voorverwarmde schaal scheppen en met de saus bedekken.
De komkommer en nasi goreng apart serveren.

Wijnadvies
Chardonnay Castel, Vin de pays d’Oc, Zuid Frankrijk.

Succestip
Serveer hier kroepoek en gebakken uitjes bij.
Gebruik in plaats van kip bijv. kalkoen.

Bron: Spar Succes recepten

Terug