Geglaceerde gans

  • 1 panklare gans van ± 4 kg
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 eetl. gedroogde majoraan
  • 5 kleine, zure appels
  • 2 eetl. honing
  • 2 eetl. citroensap
  • keukengaren of metalen pennen

Verwarm de oven voor op 225 °C.
Wrijf de gans in met zout, peper en de majoraan.
Stop de geschilde appels zonder klokhuizen in de buikopening en sluit de opening met garen of pennen.
Prik de gans rondom met een prikker in, zodat het vet er tijdens het braden uit kan lopen.
Leg de gans met de borst naar beneden in de braadslee van de oven.
Giet er een halve liter kokend water over, zet de braadslee onder in de oven en laat de gans 30 minuten stomen.
Neem de gans uit de oven en giet de bouillon in een pan.
Leg de gans, met de braadslee eronder op een rooster, onder in de op 200 °C voorverwarmde oven en braad het vlees 2 uur.
Keer de gans na 1 uur en begiet hem regelmatig met bouillon.
Vermeng wat van het braadvocht met de honing, het citroensap en 1 theelepel zout, bestrijk de gans daarmee en glaceer door de gans nog 15 minuten in de oven te laten staan.

Bron: Astrid Veltman

Terug