Gebraden kalkoen

  • 1 kalkoen van ± 4½ kg
  • een paar plakjes spek voor op de borst
    • voor de vulling
  • 400 g verkruimeld rundergehakt
  • 200 g kleingesneden kippenlevertjes
    (liever hart, lever en niertjes van kalkoen)
  • 8 - 10 ontpitte, gedroogde pruimen en 16 gedroogde abrikozen, 1 uur in water
  • geweekt
  • 1 in blokjes gesneden plak ham
  • 1 zure appel
    (niet te kleine goudrenet), geschild, klokhuis verwijderd en het vruchtvlees in stukjes gesneden
  • 150 g in plakjes gesneden champignons
  • 1 in boogjes gesneden stengel bleekselderij
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 ei
  • peper & zout

Laat de kalkoen in een pan met water ± 1 uur sudderen.
Als u dit doet met een ui, een stukje prei, wat overgebleven selderij enz., heeft u een goede basis voor een soep of saus.
Bak voor de vulling de lever en de ui gaar.
Meng ze met de overige ingrediënten voor de vulling, meng er 2 beschuiten met een beetje Cognac, Calvados of appelsap door en breng verder op smaak met zout & peper.
Laat afkoelen.
Leg de afgekoelde kalkoen op een vuurvaste schotel, vul hem en maak hem met satéprikkers dicht.
Leg de vulling die u over heeft tussen de poten en leg het spek op de borst.
Zet de schotel in de op 170 °C voorverwarmde oven en braad de kalkoen in 2 - 3 uur gaar.

Bron: Astrid Veltman

Terug