Gebraden gans

  • fijngehakte ganzelever (of 100 g kippenlevers)
  • 2 fijngehakte Cox Orange appels
  • 350 g varkensgehakt
  • 2 fijngehakte uien
  • 3 in witte wijn geweekte witte boterhammen
  • 1 eetl. verkruimelde gedroogde salieblaadjes
  • 1 theel. zout en veel versgemalen peper
  • voorgekookte aardappelen

Maak een vulling van de ganzelever (of de kippenlevers), appels, varkensgehakt, uien, boterhammen, salieblaadjes, zout & peper.
Vul hiermee de buikholte van gans.
Zet de met peper en zout ingewreven gans op een rooster boven een braadslee en braad het 30 minuten in een op 225 °C voorverwarmde oven en dan 2½ - 3 uur bij 180 °C.
De gans is gaar als bij het inprikken helder vocht verschijnt.
Zet de laatste 30 minuten goed afgeboende, uitgeboorde, rondom ingekerfde appels bij de gans in de braadslee.
Laat de gans voor het aansnijden 15 minuten rusten.
Giet het braadvet in een schaal.
Roer de aanbaksels in de braadslee los met wat bouillon en laat het wat inkoken.
Bak plakken 10 minuten voorgekookte aardappelen in wat ganzevet knapperig bruin en geef er als groente kort gekookte kleine spruitjes bij.

Bron: Astrid Veltman

Terug