Gebakken eendenborst met kumquats

eendenborst (1K)
Dit gerecht is ook overheerlijk met kip.
  • 3 à 4 eendenborsten
  • tijm
  • zwarte peper uit de molen
  • zout

voor de pickles van kumquats:

  • 500 g kumquats (dwergsinaasappel)
  • 35 cl witte wijnazijn
  • 500 g suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 15 kruidnagels
  • 6 pimentbessen
  • (all spice of Jamaicaanse peper)

Voor de pickles van kumquat:

2 weken op voorhand:

Vierendeel de kumquats en ontpit ze.
Doe ze in een pot en voeg water toe tot alles net onderstaat.
Breng aan de kook en laat 10 min. sudderen.
Haal de kumquats met een schuimspaan uit het kookvocht en houd apart.
Voeg de suiker, azijn, kaneel, kruidnagel en pimentbessen toe aan het vocht en laat even opkoken.
Voeg de kumquats terug toe en laat 25 min. zachtjes sudderen.
Haal de kumquats er terug uit en doe ze warm in een steriele glazen bokaal of weckpot.
Overgiet met de jus tot ze terug onderstaan.
Sluit de pot af en laat 2 weken trekken.

De dag zelf:

Leg de eendenborst op de vleeskant en snijd langs de zijkant het overtollige vet weg.
Kerf het resterende vetlapje wafelgewijs in.
Kruid beide kanten royaal met tijm, peper en zout.
Verhit een pan zonder vetstof en bak de eendenborst eerst langs de vetkant.
Draai om en bak aan de vleeskant.
Houd het vlees warm en laat het even rusten voor een extra mals resultaat.
Snijd de eendenborst in fijne schijfjes en serveer met lauwe kumquatpickles.
Dien op met waterkers of tuinkers en amandelkroketjes.

Tips

Voeg eventueel wat Grand Marnier of Cointreau toe aan de kumquats.
Giet na het bakken van de eend het vet af en deglaceer de pan.
Giet de jus over de schijfjes eendenborst alvorens te sauseren met de kumquatpickles.
Serveer gestoofd witloof en/of prinsessenboontjes als extra groentegarnituur.
Gebruik de kumquatpickles ook in combinatie met wildpasteien, ganzenlever, kwarteltjes of parelhoen.

Kumquat
Ook wel nagami, dwergsinaasappel genoemd.
Ronde of langwerpige vrucht, 2 tot 4 cm lang of in doorsnee en helderoranje van kleur.
De eetbare schil is tamelijk dun en omvat lichtoranje vruchtvlees, dat in een aantal segmenten is verdeeld

Pimentbessen
Vaak wordt gedacht dat piment (poeder) een kruidenmengsel is, maar dat is niet zo.
De complexe smaak is afkomstig van één enkele soort (gedroogde) bessen.
Ze groeien aan bomen die alleen op het Amerikaanse continent goed gedijen.
Er zijn plantages met pimentbomen in Mexico en Centraal Amerika.
De beste kwaliteit piment komt uit Jamaica.
Pimentbessen zijn hol en ze bevatten elk 2 zaden die in de bessen rammelen als er mee geschud wordt.
Piment wordt ook wel Jamaicaanse peper genoemd.
Beide namen verwijzen naar peper maar dat is piment niet.
De meeste Engels / Fransen sprekenden hebben het over All spice / Toute epice (alle kruiden) en die naam dekt de lading beter.
Maar er zijn uitzonderingen: In Engeland wordt piment vaak English spice genoemd.

Bron: KIP lekker

Terug