Gans met sinaasappel en specerijen

Gans met sinaasappel en specerijen

  • 1 ui, doormidden, in dunne plakken
  • 3 eetl. olijfolie
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 300 g gegaarde basmatirijst
  • 150 g gare kikkererwten
    (blik, afgespoeld en uitgelekt)
  • 1 theel. komijnpoeder
  • 1 gulle theel. korianderzaad, niet gemalen
  • 2 handsinaasappels, waarvan 1 uitgeperst
  • 5 eetl. roomboter
  • 1 eetl. honing
  • 4 kardemompeultjes, geplet
  • 1 theel. venkelzaad
  • 400 g wildeganzenfilet
    of eendenborst, vel verwijderd
  • 3 eetl. Thaise vissaus

Eerst restjespilaf:
fruit de ui in de olijfolie glazig maar niet bruin.
Bak de knoflook even mee.
Voeg de gare rijst, kikkererwten, komijn en koriander toe en warm door.
Boen 1 sinaasappel schoon onder de warme kraan als hij niet biologisch is.
Snijd er vier fraaie plakken van en verwijder de pitjes.
Bak ze op laag vuur in 2 eetlepels boter, allemaal naast elkaar, gedurende 5 minuten.
Schep het meeste bakvocht in een steelpannetje.
Voeg de honing, het sinaasappelsap, de kardemom en het venkelzaad toe en kook in tot de helft.
Zout de ganzenfilets.
Bak ze in 2 eetlepels boter à point in 3 minuten per kant.
Leg op een plank en dek af met aluminiumfolie.
Schenk het sinaasappelvocht in de pan en laat bruisen en nog wat inkoken.
Breng op smaak met de vissaus ( niet van Ruud, maar wel van Apicius) en een beetje grof gemalen zwarte peper.
Roer er van het vuur af nog 1 eetlepel boter door.
Warm ondertussen de plakken sinaasappel op.
Snijd de ganzenfilets in plakken en overgiet met de saus.
Leg de sinaasappel erop.

Bron: Onno Kleyn

Terug