Gallina en pepitoria, Kip in amandelwijnsaus

  • 1 grote kip, ca. 1,5 kg
  • peper en zout
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1,25 dl witte wijn
  • 3,75 l bouillon
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes tijm
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 2 eetl. gemalen amandelen
  • enkele saffraandraadjes
  • mespunt kaneel
  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 rauwe eidooier

Spoel de kip schoon met koud stromend water, dep het vlees droog en verdeel het in acht porties.
Wrijf het krachtig in met peper en zout.
Verhit de olie in een grote braadpan en braad het vlees rondom op hoog vuur aan.
Voeg de uien toe en fruit ze.
Schenk eerst de witte wijn en dan de bouillon erbij.
Voeg tijm en laurier toe en laat de kip in de afgedekte pan op middelhoog vuur in ca. 25 minuten gaar worden.
Stamp in de tussentijd de knoflook samen met de amandelen, de saffraan, kaneel, de dooiers van hardgekookte eieren en 2 eetlepels bouillon fijn in een vijzel.
Roer dit papje door het vocht in de pan en laat het geheel nog enkele minuten sudderen.
Neem de pan van het vuur, verwijder laurier en tijm en roer de rauwe eidooier door het kookvocht.
Breng het gerecht op smaak met peper en zout.

Bron: Culinaria España, van Könemann

Terug