Fricassee van kip

voor 6 personen

  • 2 kleine braadkippen
  • 9 dl kokend water
  • 8 g zout
  • een uitje
  • peterselie
  • 2 kruidnagels
  • i5 g bloem
  • 75 g boter
  • een klein blikje champignons
  • 1 eidooier
  • citroensap
  • 2 eetl. room
  • peper

Kook de kippen zachtjes gedurende 20 minuten met het zout, een paar takjes peterselie en het uitje, dat met 2 kruidnagels bestoken is.
Schuif dan de pan opzij.
Maak een sausje van 6 dl kippenbouillon, 45 gram bloem en 45 gram boter.
Giet vervolgens den overigen bouillon uit de pan, doe de saus over de kippen en laat ze hierin ± een half uur zachtjes stoven, onder af en toe roeren, tot het vlees gaar is.
Trancheer dan vlug de kippen, stapel de stukken netjes op een verwarmden schotel en houd deze warm.
Klop een eidooier in een kommetje, giet hierbij, onder roeren, een weinig van de saus, schenk dit terug in de pan en maak de saus verder af met room, citroensap, peper, wat van het champignonnat en de rest der boter in stukjes verdeeld.
Proef of de saus goed smaakt.
Schik dan de, in de lengte doormidden gesneden, champignons om de kippen en zeef er de saus overheen.

Terug