Fricassée van kip, asperges en paddestoelen

  • 4 scharrelkipfilets zonder vel
  • zout & zwarte peper
  • 600 g geschilde dikke asperges
  • ½ liter sterke kippenbouillon
  • 200 g ongezouten boter
  • 2 dl witte wijn
  • 4 gesnipperde sjalotten
  • ¼ l slagroom
  • 400 g schoongemaakte en drooggedepte gemengde paddestoelen
  • 600 g geschilde ratte-aardappelen (*)
  • olie of boter
  • 100 g fijngesneden kruiden
    bijv. naar keuze peterselie, basilicum, dragon, rucola

Snijd de kipfilets in stukjes van ± 4 cm, bestrooi ze met zout & peper en laat 10 minuten intrekken.
Snijd de aardappelen in stukken van ± 3 cm en kook ze ± 15 minuten in gezouten water.
Giet ze af en stoom ze droog.
Breng de kippenbouillon aan de kook, voeg de stukjes kip toe en laat ze ± 4 minuten (afhankelijk van de dikte) zachtjes bijna gaar worden.
Schep ze uit de pan en zet ze apart.
Snijd de asperges in stukken van ± 4 cm.
Voeg aan de kippenbouillon 110 gram boter toe en kook de asperges hierin ± 6 minuten.
Neem ze uit de pan, houd de bouillon warm.
Smelt de rest van de boter in een koekenpan en zweet de sjalotten hierin aan tot ze zacht zijn.
Blus af met de witte wijn en laat 5 minuten reduceren.
Voeg eerst de kippenbouillon en vervolgens de room toe en laat tot de gewenste (saus)dikte inkoken.
Breng op smaak met peper en zout en doe de saus over in een grotere pan.
Bak de paddestoelen in boter met een scheutje olijfolie tot ze geen vocht meer loslaten en breng ze op smaak met peper en de persilladekruiden.
Breng de saus weer aan de kook, voeg de stukjes kip, de aardappelen, de asperges en de paddestoelen toe en warm goed door.
Serveer met wat brood voor de saus.

Uit: BBC Saturday Kitchen
Receptuur: Robbie Millar

Met dit recept is veel variatie mogelijk, zowel in de groenten als in vis of vlees.
Na het mengen van alle onderdelen kunt u het doorwarmen in de magnetron doen, 6 minuten op vol vermogen; de stukjes kip zijn dan gaar, maar nog mals.
Het gerecht kan makkelijk van tevoren worden gemaakt.

(*) Ratte-aardappelen zijn langwerpige aardappeltjes; de smaak lijkt een beetje op Roseval, maar je kunt elke vastkokende aardappel gebruiken. Om het makkelijk te maken, neem je een zakje krieltjes en doe je ze met zak en al (wel even inprikken) 8 minuten in de magnetron.

Vertaling en bewerking: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug