Fazant met sjalotten, zuurkool met gepofte aardappelen en rozemarijnsaus

  • 1 fazant
  • boter, olijfolie
  • gevogeltefond
  • Cognac
  • rozemarijn
  • 400 g sjalotten
    • voor de sjalotten:
  • laurier, wijnazijn
  • bruine suiker
  • piment
  • steranijs
  • kruidnagel
  • jeneverbessen
  • 6 aardappels
    • voor de aardappels:
  • balsamicoazijn
  • zeezout
  • 6 tenen gerookte knoflook
  • rozemarijn
  • laurier
  • 400 gr zuurkool
    • voor de zuurkool:
  • 2 sjalotjes
  • 1 kleine appel
  • witte wijn
  • 4 plakjes katenspek

Haal de poten en de filets van de karkassen.
Verdeel de poten in drumsticks en dijen en peper en zout deze.
Bak de karkassen in een braadpan goed aan en blus ze af met de cognac en de gevogeltefond.
Voeg er de rozemarijn aan toe en laat inkoken.
Braad ondertussen de drumsticks en de dijen goed aan.
Zeef de saus van de karkassen en maak deze op smaak.
Smoor hierin de pootjes verder gaar.
Verdeel de filets in 4 stukjes en bak deze à la minute.
Haal de pootjes uit de saus en 'monteer' de saus tot de gewenste dikte.
Sjalotten:
breng alle ingrediënten behalve de sjalotten aan de kook en laat deze 5 minuten trekken.
Maak de sjalotten schoon en bak ze aan in een pan met wat olie.
Doe ze hierna in de kokende saus en laat ze hierin even gaar koken.
Aardappels:
was de aardappelen en snijd deze in grove stukken met schil.
Vermeng ze met de ingrediënten en pak ze in folie.
In de oven laten garen.
Zuurkool:
de sjalotjes en de appel klein snijden en dit met de zuurkool vermengen daarna het geheel met wat witte wijn gaar stoven.

Serveertips
Leg op ieder bord een stukje poot en een filetje.
'Napeer' het pootje met een schepje van de saus.
Schep hiernaast wat van de zuurkool, daarnaast een paar sjalotjes en een paar stukjes aardappel.
Garneer de zuurkool met een plakje van het katenspek en serveer uit.

Gepubliceerd door: Smokey Al

Terug