Gebakken eendenlevertjes met linzen

Gebakken eendenlevertjes met linzen - 1

  • 400 g echte Du Puy linzen
  • 5 dl kippenbouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 1 tak tijm (of 1 eetl. gedroogde tijmblaadjes)
  • 1 laurierblad
  • voldoende verse eendenlevertjes
  • peper & zout (uit de molen)
  • 4 eetl. rode uienconfiture
    • voor de saus
  • 4 dl kippenbouillon
  • 100 g koude roomboter
  • scheut sherry
  • peper
  • zout

Maak de levertjes schoon, d.w.z. verwijder de "troep".

Gebakken eendenlevertjes met linzen - 2

De linzen en de saus hebben de meeste tijd nodig.
De kooktijd voor de linzen is 20 minuten.
Die kookt u in de bouillon met de tijm en het laurierblad.
Ondertussen kookt u de kippenbouillon met de helft in.
Gas uit en dan monteren, zoals dat heet, met koude roomboter (zo uit de koelkast).
Vervolgens mengen met een goede scheut sherry.
Op smaak brengen met peper en zout.
Als de linzen behoorlijk op weg zijn, bakt u de levertjes in een koekenpan met wat roomboter.
Bestrooien (rijkelijk) met peper en zout.
Ze moeten niet gortdroog worden gebakken maar nog een beetje rosé van binnen.
Linzen afgieten en uit laten lekken.
Op de borden een fraaie schep linzen, daarbovenop drapeert u de levertjes en daarop een eetlepel uienconfit. Eromheen drapeert u de saus.

Opmerkingen
Wij gebruiken de Lentilles Du Puy van Sabarot, AOC.
Het oorspronkelijke recept spreekt van plakken eendenlever van 3 cm dik. Dat is òf een getrechterd eend (à la gans) of een bereide, vrij pure, paté.

Bron: Knack (nou ja, ietwat gewijzigd)
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug