Eendenborstfilet in een porto-sausje met puree speciaal en gevulde peer

Eendenborstfilet in een porto-sausje met puree speciaal en gevulde peer

voor 2 personen

  • eendenborstfilet ± 500 g
  • 1 peer
  • 2 eetl. confituur van braambessen en perziken
  • 4 aardappelen
  • 1 pijl witlof
  • een handvol rucola
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot
  • 1 eitje vers van de pers
  • een klontje boter
  • snuifje kaneel
  • venkelzaad
  • 20 cl wildfond
  • 20 cl rode port
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • Himalaya zout
  • komijn
  • mosterdzaad
  • koriander
  • gember
  • snuifje kaneel
  • venkelzaad

Beginnen met de marinade van het vlees: het vet van het vlees met een scherp mes inkerven.
Neem een schotel waar het vlees inpast en voeg de wildfond en 10 cl port toe, deze goed kruiden en laurier en kruidnagel toevoegen, sjalotjes en knoflook fijn snijden deze toevoegen.
Meng alles een beetje zodat de kruiden goed verdeeld zijn onder het vocht en vlees.
Laat dit ± 10 uur marineren.
Peren halveren deze uithollen en evenzeer laten marineren in 10 cl port en regelmatig de peer in het vocht omdraaien.
Aardappelen in blokjes snijden en deze beetgaar koken en afgieten.
Witloof zeer fijn snijden, rucola eveneens zeer fijn snijden.
Aardappelen pureren en het ei eronder mengen samen met de fijn gesneden groenten en deze kruiden met peper, zout en muskaatnoot, roer er een klontje boter onder.
Houd warm in de oven op 180 °C.
Peertjes beetgaar koken in de port, voeg een beetje kaneel toe.
Haal het vlees uit de marinade en dep droog.
Bak deze eerst zonder vetstoffen aan op de vetkant ± 7 minuten, dan omdraaien en nogmaals ± 7 minuten verder bakken.
De marinade aan de kook brengen en deze mixen, doe deze door een zeef en breng opnieuw aan de kook, indien nodig bijbinden.
Natuurlijk kan je de peren naar wens vullen met een confituur.
Serveer deze schotel zeer warm.

Bron: Derbyke, Elmo & Blondy
Gepubliceerd door: Kook Jij

Terug