Eendenborst met noten en zuidvruchten

Eendenborst met noten en zuidvruchten

  • 2 eendenborsten
  • 30 g amandelen met hun bruine velletje
  • 30 g hazelnoten met hun velletje
  • stuk of 3 gedroogde vijgen
  • stuk of 4 gedroogde abrikozen
  • 1 à 2 eetl. Chinees 5-kruidenpoeder
  • 3 eetl. sterke drank, whisky, cognac, calvados
  • 10 cl crème fraîche

Snijd een ruitjespatroon in het vet van de eendenborsten en bak ze zonder vet op halfhoog vuur op hun velkant rustig 10 minuten.
Hak en snijd ondertussen de noten en zuidvruchten zo fijn als je wilt; het handigst gaat dat door ze niet samen te nemen maar apart.
Zeker de abrikoos en vijg kun je beter snijden in plaats van hakken.
Gebruik de te droge, harde stukjes niet.
Bak de eendenborsten tot slot nog 2 minuten op de vleeskant.
Leg ze op een plank, bestrooi met zout en 5-kruidenpoeder en dek losjes af met aluminiumfolie.
Schep het teveel aan vet uit de koekenpan.
Blus hem daarna op hoog vuur met de drank, laat bruisen en voeg de room toe.
Roer en doe er de gehakte noten en het zuidvruchten bij.
Breng op smaak met zout.
Snijd de eendenborsten aan plakken.
Schenk het uitgelopen vocht bij de saus, roer door en laat bruisen.
Leg het vlees in de saus en serveer met een gekookt aardappeltje.

Bron: Onno Kleyn

Terug