Eendenborst met geglaceerd gemberwitloof

eendenborst_gemberwitloof (2K)
voor 2 personen
  • 2 eendenfilets
  • 1 theel. kerriepoeder
  • korianderpoeder
  • peper
  • zeezout
  • 4 korianderblaadjes
    • Witloof:
  • 4 witloofstruikjes
  • 25 g boter
  • stukje verse gember
  • 1 dl water
  • 50 g suiker
  • peper
  • zeezout
    • Saus:
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 eetl. arachideolie
  • 3½ dl gevogeltefond
  • 2 cl sojasaus
  • 5 cl gembersiroop (zie witloof)
  • 2 cl rijstwijn
  • 1 koffielp sambal oelek
  • 1 eetl. rode wijnazijn
    • Rijstkoekjes:
  • 100 g basmatirijst
  • 2 x de hoeveelheid kippenbouilon
  • 2 sjalotjes
  • arachideolie
  • peperr
  • zout
  • boter

Wrijf de eendenfilets in met de kerrie en de gemalen koriander.
Snij de filets een beetje in.
Kruid ze met peper en zout en bak ze rosé in de oven of in de pan (eerst op de velkant en zonder vet) gedurende ongeveer 10 minuten.
Maak het witloof schoon en stoof het in boter, kruid met peper en zout.
Schil de gember en snij deze in stukjes.
Kook water, suiker en gember tot een siroop.
Giet het witloof af, voeg enkele lepels gembersiroop toe en laat karameliseren.
Snipper de sjalotjes voor de saus en bak ze in olie.
Blus met de fond en voeg alle overige ingrediënten toe.
Laat de saus inkoken en bind indien nodig.
Snipper voor de rijstkoekjes de sjalotjes en stoof ze aan in olie.
Voeg de rijst toe en roer even door bevochtig met de kippenbouillon, kruid met peper en zout en kook de rijst gaar op een zacht vuur.
Laat de rijst afkoelen.
Vorm bolletjes van de koude rijst en druk die plat op een met bloem bestoven werkblad.
Bak de koekjes in boter.
Snij de eend in medaillons en schik ze, afgewisseld met een struikje witloof overgoten met saus, op het bord.
Leg er een rijstkoekje bij en garneer met een korianderblaadjes.

Bron: Inge Deyck
Gepubliceerd door: Kook Jij

Terug