Kip met dragon - I

kip_dragon (1K)

  • 1 grote braadkip
  • 15 cl kippenbouillon
  • 10 cl room
  • dragonazijn
  • boter
  • 4 takjes verse tijm
  • enkele takjes verse dragon
  • peper en zout

Kruid de kip met peper, zout en fijngesneden tijm.
Bak goudbruin in warme boter.
Doe de kip over in een ovenschotel, giet er de boter over en bak 45 minuten in een oven op 180 °C.
Giet regelmatig wat van de braadjus over de kip.
Haal de kip uit de schotel en houd warm onder aluminiumfolie.
Verwijder het grootste deel van het braadvet.
Blus met een scheutje dragonazijn en zet op het vuur.
Doe er de bouillon bij en laat enkele minuutjes doorkoken.
Doe er dan ook de room bij en laat verder inkoken.
Werk af met enkele klontjes koude boter, breng op smaak met peper en zout en giet door een zeef.
Werk de saus af met flink wat gesnipperde dragon.
Snijd de kip in stukken en serveer met de saus, kroketjes en tuinkers.

Bron: KIP lekker


Kip met dragon - II

dragonkip (2K)

  • 1 kip versneden in 8 stukken
  • 350 g champignons
  • 2 lookteentjes
  • 5 sjalotten
  • 8 cl witte wijn
  • 1 kruidentuiltje
  • 4 gepelde, in blokjes versneden tomaten
  • 2 eetl. verse gehakte dragon
  • 2 eetl. boter
  • 2 eetl. olijfolie
  • peper
  • zout

Kuis de champignons, snijd de grootste in vieren.
Warm de champignons in een kookpot onder deksel met 3 eetlepels water en wat boter.
Laat 3 minuten koken, zeef en bewaar het kookvocht.
Kruid de stukken kip.
Warm in een grote stoofpot 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter, voeg de kip toe wanneer de boter schuimt.
Laat de stukken een vijftal minuten mooi bruinen.
Voeg de wijn, het kruidentuiltje, de look, sjalot, tomaat en 1 eetlepel dragon toe.
Giet het champignonsap erbij, breng aan de kook en laat 30 minuten sudderen.
Voeg tenslotte de champignons en de resterende dragon toe, warm goed op en kruid eventueel nog met wat peper en zout.
Kuis de champignons, snijd de grootste in vieren.
Warm de champignons in een kookpot onder deksel met 3 eetlepels water en wat boter.
Laat 3 minuten koken, zeef en bewaar het kookvocht.
Kruid de stukken kip.
Warm in een grote stoofpot 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter, voeg de kip toe wanneer de boter schuimt.
Laat de stukken een vijftal minuten mooi bruinen.
Voeg de wijn, het kruidentuiltje, de look, sjalot, tomaat en 1 eetlepel dragon toe.
Giet het champignonsap erbij, breng aan de kook en laat 30 minuten sudderen.
Voeg tenslotte de champignons en de resterende dragon toe, warm goed op en kruid eventueel nog met wat peper en zout.

Bron: KIP lekker


Kip met dragon - III

  • 250 g sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 kip in 8 stukken of 4 kippenbouten of -poten
 
  • peper & zout
  • 2 eetl. dragonblaadjes + 3 hele takjes
  • 10 cl medium dry sherry
  • ⅛ l crème fraîche

Pel de sjalotten en de knoflook.
Verhit de olie in een ruime braadpan en bak de kip in 2 gedeelten rondom bruin.
Neem de kip uit de pan en bestrooi naar smaak met peper en zout.
Bak de sjalotten al omscheppend 2 minuten in het bakvet.
Voeg de knoflook toe en bak die 2 minuten mee.
Temper het vuur en leg de kip terug in de pan.
Verdeel de dragonblaadjes erover en schenk de sherry erbij.
Breng het aan de kook en laat de kip in 50 - 60 minuten gaar stoven.
Keer de kip halverwege de bereidingstijd.
Neem de kip uit de pan en verdeel de sjalotten en de knoflook erover.
Breng de jus met de crème fraîche aan de kook en schenk hem over de kip.
Garneer met de takjes dragon.
Lekker met aardappeltjes uit de oven en bloemkool.

Bron: Astrid Veltman

Terug