Hedendaagse coq au vin

coqauvin (1K)
Dit gerecht kan net zo goed worden bereid met hoeve- of labelkip, kwartels, parelhoen of haantjes.
  • 600 à 800 g kalkoen (in 4 mooie stukken verdeeld)
  • 60 g spekreepjes
  • ½ l rode wijn
  • scheut Cognac
  • 1 knoflookteentje
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 100 g wortelblokjes, gekookt (2 min.)
  • 100 g champignons, gesneden
  • 100 g knolselderblokjes, gekookt (3 min.)
  • 24 zilveruitjes (vers of diepvries)
  • 1 eetl. suiker of honing
  • olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • laurier, tijm en rozemarijn
  • kroketjes of dennenappeltjes
  • tuinkers

Kruid de stukken kalkoen met peper, zout en wat muskaatnoot.
Verhit wat olijfolie en voeg de knoflook, laurier, tijm en de rozemarijn toe.
Bak hierin de kalkoen.
Laat eerst mooi kleuren en vervolgens zachtjes verder garen.
Glaceer de zilveruitjes in wat boter met suiker.
Bak de spekreepjes.
Bak het sjalotje in wat boter en laat de wortelblokjes, champignons en knolselder meestoven.
Kruid met peper en zout.
Haal de kalkoenstukken uit de pan en doe het overtollige vet weg.
Deglaceer de pan met Cognac en wijn en laat sterk inkoken tot de saus begint in te dikken.
Bak de kroketjes.
Dresseer de borden en werk af met tuinkers.

Tips

Dit gerecht kan net zo goed worden bereid met hoeve- of labelkip, kwartels, parelhoen of haantjes.
Dit recept is nog lekkerder als je vertrekt van een gehele kip.
Snijd voor het garen alle niet bruikbare delen weg en trek hiervan een fond samen met het groenteafval en de wijn.
Daarna het sap filteren en gebruiken voor het deglaceren van de pan.
Versnijd de kip zodat je per persoon de helft van een filet en een halve bil hebt.

Bron: KIP lekker

Terug