Coq au vin - I

coq_au_vin2 (2K)

  • 1 verse hele kip
  • rode wijn
  • 2 uien
  • 200 g champignons
  • 200 g spekreepjes
  • 1 l kippenbouillon
  • boter
  • laurier en tijm
  • peper en zout
  • 4 eetl. bessenconfituur

Snijd de bouten van de kip los.
Snijd deze nog eens in de helft.
Snijd nu de vleugels los van het lichaam.
Snijd daarna het borstvlees over de rug naar beneden langs het karkas.
Snijd de uien in fijne reepjes en stoof ze aan in goudgele boter.
Voeg de spekreepjes en de versneden champignons toe.
Wanneer alles gaar is, haal je ze uit de pan.
Braad nu de kip aan.
Voeg eventueel wat verse boter toe.
Kruid met peper en zout.
Als de kip mooi bruin is, bevochtig je met kippenbouillon en rode wijn.
Voeg nu ook de groene kruiden toe en laat verder garen.
De laatste 10 minuten voeg je opnieuw het spek en de champignons toe.
Voeg eventueel nog een lepel bessenkonfituur toe om de smaak te verbeteren en te binden.
Indien de saus nog te vloeibaar is, kan je ze binden met maïszetmeel.
Serveer met verse frietjes.

Bron: KIP lekker


Coq au vin - II

voor 4 - 6 personen

  • 1 kip van minstens 2 kg, in 8 stukken gesneden
  • 1 eetl. olijfolie
  • 175 g bacon, dikke plakken in blokjes gesneden
  • 5 dl kippenbouillon
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 250 g bouquet
  • 25 g boter
  • 20 kleine sjalotjes, gepeld
  • 250 g kastanjechampignons, in vieren gesneden
  • 1 eetl. peterselie, fijngesneden
voor de marinade:
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 wortel, in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 1 eetl. zwarte peperkorrels, gekneusd
  • 1 fles rode wijn, niet de duurste maar geen troep
  • 2 eetl. olijfolie
  • 50 g beurre manië (25 g bloem gemengd met 25 g boter)

Doe, uitgezonderd de olijfolie, alle ingrediënten voor de marinade in een steelpan, breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken
Neem de pan van het vuur en laat de inhoud volledig afkoelen.
Leg de kip in een diepe schaal, schenk de marinade er over en tenslotte 2 eetlepels olie.
Dek de kom af en zet hem 2 - 3 dagen in de koelkast, keer de stukken kip regelmatig.
Haal de stukken kip uit de marinade en dep ze droog. zeef de marinade en bewaar vloeistof en groenten/kruiden apart.
Verwarm de olijfolie in een braadpan en bak hierin de bacon tot ze bruin wordt en het vet eruit loopt.
Schep de bacon uit de pan, bak in het vet de stukken kip goudbruin, eerst op de velkant 10 minuten en vervolgens rondom, neem de kip uit de pan.
Doe de groenten/kruiden uit de marinade in de pan en bak ze ca. 6 minuten tot ze bruin beginnen te worden, voeg de marinade toe, breng aan de kook, laat 5 minuten zachtjes koken.
Voeg de bouillon toe, breng op smaak met peper en zout en voeg de gesnipperde sjalot, knoflook en bouquet toe.
Leg de kipstukken in de saus en druk ze een beetje aan.
Leg het deksel op de pan en laat alles ca. 1 uur stoven tot de kip gaar is.
Smelt ondertussen de boter in een diepe koekenpan, voeg de hele sjalotjes toe en bak ze al roerende 7 minuten.
Schep ze uit de pan en zet ze apart, voeg nu de champignons toe en bak ze op middelhoog vuur tot ze geen vocht meer loslaten, schep ze uit de pan en doe ze bij de bacon.
Neem de stukken kip uit de pan, zeef de saus en maak de braadpan schoon, doe de gezeefde saus erin en breng zachtjes aan de kook.
Voeg de beurre manie met kleine hoeveelheden toe, klop stevig zodat er geen klontjes ontstaan.
Voeg de sjalotten, champignons en bacon toe aan de saus en laat alles 5 minuten zachtjes stoven.
Leg de stukken kip in de saus en laat ze goed warm worden.
Strooi de peterselie erover en serveer de coq-au-vin met gekookte aardappelen, rijst of pasta.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Coq au vin - III

coq_au_vin (1K)

  • 1 kip
  • 2 uien
  • 2 wortelen
  • 2 stengels groene selderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 cl olijfolie (extra vierge)
  • 7½ dl wijn (rood)
  • 5 sneetjes spek (gezouten)
  • 250 g champignons
  • 10 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kruidentuiltje
  • 75 g boter
  • 30 g bloem (tarwebloem)
  • 5 g suiker
  • peper en zout

Laat de zware braadkip (poularde) gedurende 24 uur marineren in een mengsel van rode wijn, fijngesneden uitjes, wortelen, selderij, look, tijm, laurier, peper en olijfolie.
Haal de kip uit de marinade, verdeel in stukken en dep droog met keukenpapier.
Giet de marinade door een fijne zeef.
Maak de sjalotten schoon en laat ze in een braadpan met wat zout, een snuifje suiker, wat boter en een beetje water op een zacht vuur stoven tot ze mooi glazig zijn.
Laat boter bruinen in een diepe braadkom en bak de stukken kip tot ze mooi gekleurd zijn, bestrooi met bloem en voeg vervolgens de gezeefde marinade toe.
Kruid met peper en zout en laat 30 tot 40 minuten sudderen.
Maak de champignons schoon en verdeel het spek in blokjes.
Sauteer de champignons en het spek afzonderlijk in een pan.
Voeg het kruidentuiltje en de fijngesnipperde look bij de kip en meng naar het einde van de kooktijd eveneens de sjalotten, de gesauteerde spekblokjes en champignons erbij.
Dien op met gekookte aardappelen of kroketten.

Bron: Het Recept Van De Week

Terug