Citroenkip met z'n jus

  • 1 flinke braadkip van ca. 1750 gram van onbesproken afkomst
  • ½ pot Lemon Curd
  • 2 eetl. citroenjenever
  • 1 grote citroen goed afgeboend met warm water (als er in zout ingelegde
  • citroenen in huis zijn gebruik die dan, een aanrader om eens te maken).
  • rasp van 1 citroen
  • sap van ½ citroen
  • zout & peper
  • boter en olie om te braden
  • 1 eetl. verse tijmblaadjes
  • 1 eetl. korianderblaadjes
  • 2 eetl. bladpeterselie
  • de steeltjes van de tijm, koriander en peterselie, samengebonden met
  • keukentouw
  • 3 knoflooktenen, ongepeld, 1 x doorgesneden
  • 3 knoflooktenen uit de pers
  • 3 dl. gevogeltebouillon
  • 30 gram ijskoude boter in blokjes

Begin 2 dagen van tevoren.
Strooi in de buikholte van de kip peper, zout en stop er de hele citroen, 3 knoflooktenen en de samengebonden steeltjes in.
Maak de opening dicht met een coctailprikker.
Als er in zout ingelegde citroen wordt gebruikt spoel deze dan eerst goed af.
Meng de lemoncurd met de geperste knoflook,1 eetlepel citroenjenever, citroensap- en rasp, zout & peper, koriander, peterselie en tijmblaadjes.
Maak het borstvel voorzichtig los door er met een hand onder te gaan en bedek het borstvlees met ⅓ van het Lemon Curdmengsel.
Maak een paar inkepingen in de poten en wrijf daarin ook wat van het mengsel.
Wrijf de rest van de kip in met het overgebleven Lemon Curdmengsel en masseer het goed in de kip.
Wikkel hem in plasticfolie leg hem een nacht in de koelkast en laat hem daarna 3 uur op kamertemperatuur komen.
Verhit boter en olie in een braadpan en braad de kip op zacht vuur rondom mooi bruin.
Blus af met de helft van de warme bouillon en laat de kip (nog steeds op zacht vuur) gaar sudderen.
Dat is voor ieder gewicht verschillend maar het vlees moet makkelijk loslaten van de botten.
Voeg tijdens het stoven zonodig wat bouillon toe.
Laat de kip afgedekt op een koele plaats overnachten, ontvet de braadjus en laat de kip in het overgebleven braadvocht door en door warm worden.
Neem de kip uit de pan en houd hem warm in een paar lagen aluminiumfolie en bijv. een dikke handdoek, donsjack, stuk van een oud dekbed etc.
Voeg de resterende bouillon toe aan het braadvocht, roer alle aanbaksel los, laat even flink bruisen, zeef het braadvocht en kook het in tot de helft.
Voeg de resterende citroenjenever toe en klop met een garde de koude boter door de saus, proef of er zout-peper bij moet, houd de saus warm (eventueel in de Kidde) maar zorg dat hij niet meer kookt.
Snijd kip in stukken, verwijder de vulling.
Leg de stukken kip in het midden van goed voorverwarmde borden en lepel wat van de saus over het vlees.
Serveer met gekruide rijst en bijv. Romige spitskool en geef de rest van de saus er apart bij.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug