Kip met citroen - I

  • 700 g kipfilet
  • stukje gemberwortel van 2 cm
  • 2 sjalotjes
  • 2 schone citroenen
  • olie
  • 3 eetl. honing
 
  • citroensap
  • 3 eetl. rijstwijn
  • 3 eetl. sojasaus
  • 5 cl kippenbouillon
  • zout
  • korianderblaadjes

Snij de kipfilet in blokjes van 2 - 3 cm.
Droogdeppen.
De gemberwortel schillen, in dunne plakjes snijden en dan in smalle reepjes snijden.
De sjalotjes schillen en in dunne ringetjes snijden.
Met een zesteur de citroen raspen.
Die citroen plus nog een uitpersen.
Olie in de wok.
Als het heel heet is de helft van de kipblokjes 2 - 3 minuten roerbakken tot ze er een beetje knapperig uitzien.
Met schuimspaan uit de pan scheppen en uit laten lekken op keukenpapier.
Dan de 2e helft idem dito.
Wat olie uit de pan halen, zodat nog ongeveer 3 eetlepels overblijft.
Daarin de gemberwortel, citroenrasp, sjalotringen (van 2 stuks) kort roerbakken.
Al roerend toevoegen de honing, citroensap, rijstwijn, sojasaus, en de kippenbouillon.
Saus laten pruttelen tot die dik is, maar nog wel vloeibaar.
De kipblokjes erbij doen.
Op smaak maken met zout en bestrooien met korianderblaadjes.

Erbij
Rijst en spinazie met sesamsaus.

Bron: Asian Basics
Gevonden door: Sándor Schiferli


Kip met citroen - II

  • 10 cl (olijf)olie
  • 1 (maïs)kip van ± 1 kg
  • zout
  • peper
 
  • 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ bosje peterselie
  • keukentouw

Verhit de olie in een braadpan en braad de kip op matig vuur rondom lichtbruin.
Bestrooi de kip met zout en peper en temper het vuur.
Was de citroen en snijd het kapje eraf.
Hol de citroen uit en voeg het vruchtvlees aan de kip toe.
Pel de knoflook, was de peterselie en vul de citroen met de hele knoflookteentjes en de peterselie.
Zet het kapje weer op de citroen en bind het met keukentouw vast.
Leg de citroen bij de kip in de pan en laat de kip, onder regelmatig keren, afgedekt op laag vuur in ± 45 minuten gaar worden.
Serveer de kip op een grote schaal en leg de citroen ernaast.
Garneer met veel peterselie.

Lekker met geroosterd brood, besmeerd met veel pesto.

Bron: Astrid Veltman

Terug