Kip in het pannetje - I

Kip bonne femme

  • 4 scharrelkippendijen of -karbonaadjes
  • 1 halve-literpot kippenfond
  • 30 g mager rookspek, in reepjes
  • 1 teen knoflook, geplet
  • 12 kleine uitjes of sjalotjes, gepeld
  • 600 g Opperdoezer aardappels, ongeschild in stukjes of, beter, krieltjes
  • stuk of 10 bospeentjes, in stukjes van 3 cm lang
  • 300 g sperziebonen, gebroken
  • 300 g gedopte verse erwtjes of kapucijners (800 g ongedopt)
  • 1 klein kropje sla (of een slahart)
  • dikke handvol gehakte platte peterselie
  • paar blaadjes salie, gesneden
  • extra eetl. boter
  • zout

Wrijf de kip in met zout.
Verhit de boter en de olie in een grote braadpan en bak de kip op halfhoog vuur aan tot hij een leuk kleurtje heeft.
Haal uit de pan.
Doe er de knoflook en het spek in en bak tot de knoflook kleurt.
Doe de fond en de wortels in de pan, voeg dek af en laat 4 minuten zachtjes koken.
Voeg dan de aardappels toe, leg de kip bovenop en kook 5 minuten.
Nu gaan de erwtjes, de uitjes en de sla in de pan.
Voeg zout toe - zo'n 2 theelepels met kop.
Laat zachtjes 15 minuten koken, maar zet nu het deksel schuin; de fond moet deels gaan verdampen.
Kook ondertussen de sperzieboontjes apart even beetgaar in water met zout.
Kijk of de saus erg vloeibaar is, zo ja, zet dan het vuur hoog; er moet uiteindelijk weinig vocht overblijven.
Meng ten slotte de boontjes, de kruiden en een extra lik boter door de rest.

Onno Kleyn


Kip in het pannetje - II

voor 3 - 4 personen

  • 1 kip
  • 100 g spek in plakjes
  • 80 g boter
  • 16 sjalotjes of kleine uitjes
  • eventueel 5 cl Cognac
  • 40 cl rode wijn
  • 4 teentjes knoflook
 
  • 2 laurierblaadjes
  • peper & zout
  • 6 eetl. zilveruitjes
  • 400 g champignons in plakjes
  • 1 theel. tijm
  • 1 bekertje zure room

Maak de kip schoon en snijd hem in 4 stukken.
Bak de plakjes spek uit en haal ze uit de pan.
Bak de stukken kip in het spekvet met wat extra boter bruin.
Snij de sjalotjes in stukjes en doe die bij de kip.
Schenk er eventueel de Cognac bij en steek die aan.
Verwarm de wijn even en voeg die met de laurierbladen, de knoflook, peper en zout bij de kip.
Laat even sudderen en doe er dan de zilveruitjes bij.
Laat het gerecht met het deksel op de pan 35 minuten stoven.
Bak de gesneden champignons met de tijm en doe ze bij kip.
Haal de stukken kip uit de pan en houd ze warm.
Schep de zure room en het spek door de saus, roer even door, maar laat niet meer koken.
Schep tenslotte de kip weer in de saus en serveer het gerecht warm.
Lekker met rijst of met warm stokbrood.

Bron: Astrid Veltman

Terug