Kip in het pannetje, Kip bonne femme

  • 4 scharrelkippendijen of -karbonaadjes
  • 1 halve-literpot kippenfond
  • 30 g mager rookspek, in reepjes
  • 1 teen knoflook, geplet
  • 12 kleine uitjes of sjalotjes, gepeld
  • 600 g Opperdoezer aardappels, ongeschild in stukjes of, beter, krieltjes
  • stuk of 10 bospeentjes, in stukjes van 3 cm lang
  • 300 g sperziebonen, gebroken
  • 300 g gedopte verse erwtjes of kapucijners (800 g ongedopt)
  • 1 klein kropje sla (of een slahart)
  • dikke handvol gehakte platte peterselie
  • paar blaadjes salie, gesneden
  • extra eetl. boter
  • zout

Wrijf de kip in met zout.
Verhit de boter en de olie in een grote braadpan en bak de kip op halfhoog vuur aan tot hij een leuk kleurtje heeft.
Haal uit de pan.
Doe er de knoflook en het spek in en bak tot de knoflook kleurt.
Doe de fond en de wortels in de pan, voeg dek af en laat 4 minuten zachtjes koken.
Voeg dan de aardappels toe, leg de kip bovenop en kook 5 minuten.
Nu gaan de erwtjes, de uitjes en de sla in de pan.
Voeg zout toe - zo'n 2 theelepels met kop.
Laat zachtjes 15 minuten koken, maar zet nu het deksel schuin; de fond moet deels gaan verdampen.
Kook ondertussen de sperzieboontjes apart even beetgaar in water met zout.
Kijk of de saus erg vloeibaar is, zo ja, zet dan het vuur hoog; er moet uiteindelijk weinig vocht overblijven.
Meng ten slotte de boontjes, de kruiden en een extra lik boter door de rest.

Onno Kleyn

Terug