Biryani met kip

voor 6 personen

  • 4 eetl. olijfolie of ghee
  • 4 kleine aardappels, geschild en doormidden gesneden
  • 2 grote uien, in kleine stukjes gesneden
  • 2 fijngesneden teentjes knoflook
  • 1 eetl. versgemalen gember
  • ½ theel. chilipoeder
  • ½ theel. gemalen zwarte peper
  • ½ theel. gemalen kurkuma
  • 1 theel. gemalen komijn
  • 1 theel. zout
  • 2 middelgrote tomaten,
    velletjes verwijderd en in stukjes gesneden
  • 2 eetl. yoghurt
  • 2 eetl. gehakte verse muntblaadjes
  • ½ theel. gemalen kardemom
  • 1 kaneelstokje (5 cm lang)
  • 1 kg kipfilet, in stukjes
  • 2½ eetl. plantaardige olie
  • 1 grote ui, in grote stukjes gesneden
  • 0.2 g sargolsaffraandraadjes
  • 5 kardemom peulen
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje (2.5 cm lang)
  • ½ theel. gemalen gember
  • 450 g basmati rijst
  • 1 lt kippenbouillon
  • 1½ theel. zout

Doe twee eetlepels plantaardige olie (of ghee) in een grote koekenpan en bak hierin de aardappels aan totdat ze bruin zijn.
Schep de aardappels uit de pan en zet ze apart.
Voeg de resterende 2 eetlepels olie toe aan de pan en bak de ui, knoflook en gember aan totdat de ui zacht en lichtbruin is.
Voeg de chili, peper, kurkuma, komijn, zout en tomaten toe en bak 5 minuten aan onder constant roeren.
Voeg de yoghurt, munt kardemom en het kaneelstokje toe en dek af met een deksel.
Kook op laag vuur, af en toe roeren, totdat de tomaten tot pulp gekookt zijn.
Als het mengsel te droog wordt en aan de pan blijft kleven, voeg dan een klein beetje water toe.
Als het mengsel dik en glad is, voeg dan de stukjes kip toe en roer goed door elkaar.
Dek af met een deksel en laat 35 - 45 minuten zachtjes verder koken op laag vuur totdat de kip zacht is.
Als de kip klaar is zou de saus bijna helemaal ingekookt moeten zijn.
Zo niet, haal dan de deksel van de pan en kook nog een paar minuten langer zodat de saus kan inkoken.
Laat de rijst voor tenminste 30 minuten in water liggen en giet af met behulp van een vergiet.
Verhit de plantaardige olie (of ghee) in een grote koekenpan en bak de ui aan totdat deze lichtbruin ziet.
Voeg de saffraan, kardemom, kruidnagels, kaneelstokje, gember en rijst toe.
Roer totdat de rijst en de kruiden goed met elkaar vermengd zijn.
Verwarm de kippenbouillon en zout in een middelgrote pan.
Als het mengsel warm is, giet het dan over de rijst en roer goed.
Voeg het kippenmengsel en de aardappels toe en roer ze voorzichtig door de rijst.
Breng aan de kook, dek de pan goed af met een deksel en stoom alles gedurende 20 minuten gaar op laag vuur (gedurende deze tijd het deksel niet van de pan halen of roeren).
Schep de biryani op een warm bord en serveer meteen.

Bron: Saffraan, het heilzame kruid

Terug