Kip-Biryani

hoofdgerecht voor 4 flinke eters
  • 750 g kip steaks, 1 x doorgesneden
  • 400 g basmatirijst
  • 200 g volle yoghurt
  • 4 tenen knoflook uit de pers
  • 2 eetl. geraspte gemberwortel
  • zout
meng deze ingrediënten tot een pasta
  • 1 eetl. gele chilipoeder
  • 250 g ghee
  • 4 theel. ongemalen garam masala
  • 450 g uien, gesnipperd
  • 4 theel. muntblaadjes, fijngesneden
  • 2 eetl. korianderblad, fijngesneden
  • plukje saffraan
  • 1 dl.volle melk
  • kippenbouillon
  • olie

Omdat eet- en theelepels in verschillende landen verschillende inhoud hebben:
1 eetlepel = 15 gram
1 theelepel= 5 gram

Wrijf de kip in met de pasta, leg ze in een schaal en schenk de yoghurt erover, laat ze een nacht afgedekt in de koelkast marineren.
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Schep de kip uit de marinade.
Verhit in een braadpan 150 gram ghee, voeg de ongemalen garam masala en 250 gram uien toe, bak alles goudbruin, voeg de kip toe en bak ze tot het vocht is opgedroogd, schep steeds om.
Roer de marinade, munt en koriander door en laat alles op zacht vuur gaar worden.
Maak een mengsel van saffraan, 100 gram ghee en 1 dl. melk, breng het aan de kook en houd het op zacht vuur warm.
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing in de kippenbouillon.
Bak de resterende uien goudbruin in olie.
Doe in een ingevette ovenschaal (met deksel)laag voor laag:
rijst, kip, saffraanmengsel en gebakken uien, sluit hermetisch af door tussen schaal en deksel aluminiumfolie te klemmen.
Zet de schaal 15 minuten in de oven.

Serveer met verse komkommerchutney.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug