Baskische kip I

baskische kip (2K)

  • 4 grote kippenbouten
  • 1 kg tomaten
  • 2 groen paprika’s
  • 2 uien
  • 3 knoflookteentjes
  • 5 eetl. olijfolie
  • ½ dl kippenbouillon
  • zout
  • zwarte peper
  • 250 g rijst
  • 1 snuifje saffraanpoeder
  • 1 eetl. mild paprikapoeder

Snij de gepelde en ontpitte tomaten in vier.
Verdeel de schoongemaakte paprika’s in reepjes en hak de gepelde uien en knoflook fijn.
Verhit de olie in een diepe braadpan en laat daarin de bouten aan alle kanten mooi kleuren.
Voeg de uien en de knoflook toe en laat glazig fruiten.
Doe de tomaten en de paprika’s bij de kip, kruid met peper en zout en overgiet met de bouillon.
Leg een deksel op de pan en laat ongeveer 30 minuten sudderen op een laag pitje.
Kook intussen de rijst gaar, laat uitlekken en breng op smaak met saffraan- en paprikapoeder.

Tips
• In een stoofschotel kunnen bouten vervangen worden door borststukken.
Kies dan liever een borststuk met karkas dan een filet: zo blijft de kip sappiger.
• IEen verse kip is te herkennen aan een buigzaam, nog niet verbeend uitsteeksel aan het bordtbeen.
Verkleuringen aan de huid zijn een teken van oud of slecht bewaard gevogelte.
• IWees spaarzaam met kruiden als de kip nog in de diepvries moet: door invriezing winnen ui, knoflook, peper en nootmuskaat aan kracht.
• IGebruik nooit het dooiwater van een rauwe kip die ontdooid werd.

Bron: Het Recept Van De Week

Baskische kip II

baskische_kip2 (2K)

  • 1 kip van ca 1,8 kg
  • 5 cl rode wijnazijn
  • ½ theel. piment d’Espelette
  • 10 cl olijfolie
  • 25 cl droge witte wijn
  • 40 g groene peper
  • 400 g ui
  • 500 g tomaat, ontvelt
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 4 lookteentjes
  • 100 g hesp van Bayonne
  • 1 takje tijm
  • 1 koffielepel suiker
  • peper
  • grof zeezout

Snijd de kip in 8 stukken, kleur in olijfolie.
Kruid met zeezout en laat 20 minuten onder deksel sudderen.
Snijd de ui in ringen van 2 mm dik, pel de knoflookteentjes.
Was de paprika’s en pepers, snijd in reepjes.
Snijd de hesp in reepjes, voeg de look en hesp toe en laat 10 minuten stoven.
Voeg de groene pepers en paprika’s toe en laat ze mals worden.
Kruid met tijm, piment d’Espelette, zeezout & peper. Hak de tomaat grof.
Deglaceer de kip in de kookpot met witte wijn en laat ⅔ inkoken.
Blus vervolgens met azijn en laat opnieuw goed inkoken.
Neem de stukken kip eruit en houd warm.
Stoof de tomatenblokjes in de kookpot, bestrooi met de suiker.
Voeg het pepermengsel toe samen met de stukken kip.
Laat een uurtje onder deksel stoven.

Bron: KIP lekker

Terug