Basisrecept voor gevulde kalkoen

  • vulling naar keuze (zie recepten)
  • 1 verse kalkoen á 1,8 kg
  • zout & peper
  • 100 g boter
  • 100 g ontbijtspek
  • haakkatoen

Maak de vulling.
Verwijder de zakjes uit de buikholte van de kalkoen en bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met zout & peper.
Schep de vulling in de buikholte en bind de kalkoen met haakkatoen op.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Smelt de boter in een steelpan, schenk een beetje boter in een braadslede, leg de kalkoen erin en bedek hem met ontbijtspek.
Schenk de rest van de boter erover en braad de kalkoen ± 75 minuten in het midden van de oven.
Bedruip de vogel regelmatig met braadvet.
Verwijder het ontbijtspek en braad de kalkoen in nog ± 15 minuten goudbruin en gaar (hij is gaar als u een poot gemakkelijk heen en weer kunt bewegen).
Neem de kalkoen uit de oven, leg hem op een schaal en snijd hem aan tafel aan.

Bron: Astrid Veltman

Terug