Ayam Kodok
Kip kant-en-klaar

  • 1 stevige braad- of soepkip
  • 500 g varkensgehakt
  • 500 g gekookte en gemalen kippenlevertjes
  • 100 g fijngesneden ham
  • 100 g fijngesneden champignons
  • 100 g fijngesneden augurken
  • 1 blikje leverpastei
  • 1 klein blik doperwten
  • 3 hardgekookte eieren
  • zout
  • peper
  • kruidnagel
  • ½ theel. nootmuskaat
  • ½ theel. kaneel
  • stukje boter

De kip vilt u ---of laat u villen door de poelier--- en wel zo, dat het vel heel blijft.
De vlerken en de uiteinde der pootjes laat u in het vel zitten.
Nu maakt u de vulling.
Hiervoor neemt u het gehakt, de ham, het gemalen vlees van de ontvelde kip, de augurken, de leverpastei, de champignons en de doperwtjes.
U voegt hieraan zou, peper, kaneel en nootmuskaat toe.
U vermengt alles goed met elkaar.
Met dit mengsel vult u het kippenvel en modelleert een komplete kip.
De hardgekookte eieren pelt u en plaatst ze zo in het gehakt, dat straks bij het aansnijden in iedere plak een schijfje ei zit.
Met een naald en katoenen draad naait u de gevulde kip dicht.
Probeer een zo natuurlijk mogelijke weergave van het beestje te herstellen.
U neemt een pan die u met de kip in een rijststomer of grote met water gevulde pan plaatst (au bain marie).
Zo stoomt u de kip ongeveer een half uur, terwijl u er af en toe eens in prikt.
U zet de oven op matige warmte en u plaatst de kip met het vrijgekomen vocht in een beboterde vuurvaste schotel.
U overgiet de kip telkens met haar eigen jus vermengd met sojasaus, peper, zout en boter, tot er een mooi bruin korste is gevormd.

Bij de ayam godok kunt u rijst, aardappelen, vruchtencompôte of doperwtjes met worteltjes eten.

Jan (Tuan), met de complimenten aan Oma K.

Terug