Algerijnse couscous met kip en dadels

  • 100 g kikkererwten
  • 500 g couscous
  • 75 g boter
  • 1 schoongemaakte en kleingesneden ui
  • 1 ontvelde en in kleine stukjes gesneden tomaat
  • 1 l water
  • ½ theel. kaneel
  • zout
  • peper
  • 3 in stukjes gesneden niet al te kleine wortels
  • 3 in stukjes gesneden courgettes
  • 1 in 8 stukken verdeelde kip van ca. 1½ kg
  • 1 theel. harissa
  • 150 g ontpitte en gehalveerde gedroogde dadels

Week de kikkererwten een nachtje in ruim koud water.
Laat de kikkererwten na het weken goed uitlekken.
Bereid de couscous voor.
Verhit 25 g van de boter in een grote pan waarin een vergiet past en fruit hierin de kleingesneden ui 3 minuten.
Voeg de stukjes tomaat toe en fruit deze even mee.
Voeg het water, de kaneel, wat zout & peper en de kikkererwten toe en breng alles aan de kook.
Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de kikkererwten 30 minuten zachtjes koken.
Voeg de stukjes wortel en courgette, de stukken kip en de harissa toe en breng alles opnieuw aan de kook.
Doe de couscous in een met een schone theedoek belegd vergiet.
Plaats het vergiet in de pan en zorg er daarbij voor dat de couscous de kookvloeistof niet raakt.
Draai de hittebron laag, leg een deksel over het vergiet en laat alles 30 minuten zachtjes koken.
Voeg de dadels aan het groente-kipmengsel toe.
Verdeel de rest van de boter in kleine klontjes en schep deze door de couscous.
Laat het gerecht nog 10 minuten zachtjes koken.
Leg de couscous op een grote schaal, maak een kuiltje in het midden en schep hier het kip-groentemengsel in.
Serveer het stoofvocht apart bij het gerecht.

Bron: Heerlijke gerechten uit Noord-Afrika / red. Wiebe Andringa
Gepubliceerd door: Esther's homepage

Terug