Ajam Opor - I

Gestoofde kip

ajam_opor (1K)

  • 1 kip
  • 1½ theel. fijne ketoembar
  • ½ theel. trassi
  • 5 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stukjes laos
  • 1 stukje sereh
  • 1 ½ kopje santen
  • citroensap naar smaak
  • zout naar smaak

De kip wordt schoongemaakt en in haar geheel met de fijngemaakte ingrediënten, de sereh en santen zacht gekookt.
Voor de smaak kan men er een paar djeroek poeroet blaadjes in doen.
Dit gerecht mag niet al te droog zijn.

Bron: Jan Rijks


Ajam Opor - II

  • 1 kip van 1 - 1½ kg
  • peper & zout
  • ketjap
  • 8 eetl. olie
  • 1 grote zeer fijngesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 geraspte kemirienoten
 
  • 1 theel. ketoembar
  • 1 theel. laos
  • 1 theel. djinten
  • ½ theel. koenjit
  • 1 theel. goela djawa
  • 1 stuk trassi, ter grootte van een boon
  • 3 dl santen

Was de kip goed (ook inwendig) en verdeel hem overlangs in 4 of meer delen.
Strooi er peper en zout op.
Verwarm de olie en bak de stukken kip daarin onder geregeld keren snel aan alle kanten mooi van kleur.
Zet het vuur lager, doe de ui en de knoflook in het bakvet en fruit de ui daarin onder geregeld omscheppen goudgeel.
Voeg dan de geraspte noten, de ketoembar, de laos, de djinten en de koenjit toe en laat alles goed warm worden en even mee bakken.
Schenk dan 10 - 15 cl kokend water in de pan en doe er ook de goela djawa en de met water aangeroerde trassi in.
Leg, als de inhoud weer kookt, het deksel op de pan, zet het vuur lager en laat de kip in ± 30 minuten gaar worden.
Doe dan de santen in de pan en laat de saus in de open pan enigszins inkoken.
Draai de stukken kip af en toe om.
Proef de saus en voeg naar smaak ketjap en/of zout toe.

Bron: Astrid Veltman

Terug