Ajam kerrie - I

Ajam kerrie

  • 500 g ongezouten kip (bijv. filet of pootjes)
  • 100 g champignons
  • 1 theel. djahé (gember)
  • citroensap
  • 4 eetl. ketjap manis
  • 1 zakje kerriesaus
  • 3 eetl. wokolie

Voeg 200 ml kokend water toe aan de sausmix.
Roer het geheel tot een gladde saus.
Meng de djahé met de ketjap.
Voeg vervolgens de kipfilet toe.
Bak de gemarineerde kipfilet in 3 eetlepels wokolie goudbruin.
Bak de in plakjes gesneden champignons vervolgens 2 minuten mee op een laag vuur.
Voeg vervolgens de citroensap toe.
Maak de kerriesaus volgens de bereidingswijze.
Leg de kipfilet en champignons op een schaal en giet hier de warme kerriesaus over.

Bron: Conimex


Ajam kerrie - II

  • 1 kip van 1 - 1½ kg
  • peper & zout
  • 8 eetl. olie
  • 1 grote zeer fijngesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ theel. sambal oelek
  • ½ theel. mosterd
 
  • 4 gemalen of geraspte kemirienoten
  • 4 theel. kerrie djawa
  • 2 theel. ketoembar
  • 1 theel. djinten
  • 2 dl santen
  • ketjap
  • suiker

Was de kip, droog de buitenkant met keukenpapier en snijd de kip overlangs in 4 of meer stukken.
Strooi er weinig peper en heel weinig zout op.
Verwarm de olie en bak de kip onder geregeld keren mooi van kleur.
Zet het vuur laag en fruit de ui met de knoflook onder voortdurend omscheppen goudgeel.
Roer de sambal, de mosterd, de kemirienoten, de kerrie, de ketoembar en de djinten door elkaar en maak er met 10 - 15 cl lauwwarm water een papje van.
Schenk dat in de pan, roer tot de vloeistof kookt en laat de kip met het deksel op de pan op de laag vuur gaar sudderen.
Controleer na 30 minuten of het vlees gaar is en schenk dan de santen in de pan.
Laat de vloeistof koken en daarna in de open pan enigszins inkoken en binden.
Proef de saus en voeg naar smaak ketjap, suiker en/of zout toe.

Bron: Astrid Veltman


Ajam kerrie - III

  • 250 g kipfilet
  • ketjap
  • knoflook
  • peper & zout
  • 1 grote ui
 
  • 1 prei
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • kerrie
  • 1 kopje melk

Snijd de kipfilet en in stukjes en marineer die in de ketjap, knoflook, peper en zout.
Snijd de ui, prei, rode en groene paprika klein.
Bak de kipstukjes gaar en voeg dan de ui en later de prei en de paprika's toe (doe niet teveel tegelijk in de pan).
Bestrooi het geheel rijkelijk met kerrie, voeg 1 kopje melk toe en laat alles 10 minuten stoven.

Bron: Astrid Veltman

Terug